Ovo je najopasniji kozmetički proizvod koji dokazano izaziva rak

Radiosarajevo.ba
Ovo je najopasniji kozmetički proizvod koji dokazano izaziva rak

Kreme za izbjeljivanje kože mogu biti toksične kao sredstva za skidanje farbe za zidove i trebalo bi ih "izbjegavati po svaku cijenu“, upozorilo je britansko Udruženje lokalnih vlada (LGA), prenosi BBC.

Kreme "djeluju poput sredstva za skidanje farbe i povećavaju rizik od raka", rekli su iz LGA.

Mnogi proizvodi za izbjeljivanje kože su zabranjeni u Velikoj Britaniji zbog štetnih sastojaka - ali nedavne zaplijene zabranjenih proizvoda ukazuju na to da se i dalje prodaju, navodi LGA u svom saopćenju za javnost.

Većina tih proizvoda uključuje zabranjeni sastojak hidrokinon - sredstvo za izbjeljivanje koje je "biološki ekvivalent za uklanjanje farbe", navodi se u izjavi LGA.

To u osnovi uklanja gornji dio kože, povećavajući rizik od raka i potencijalno uzrokujući oštećenje jetre i bubrega.

Živa, još jedan uobičajeni zabranjeni sastojak, može izazvati smanjenu otpornost na bakterijske i gljivične infekcije, oštećenje jetre, anksioznost, depresiju ili psihozu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Kreme za kožu koje sadrže zabranjene sastojke su vrlo opasne i mogu ozbiljno oštetiti vaše zdravlje, pa vas čak i ubiti, tako da ih treba izbjegavati po svaku cijenu", rekao je savetnik Simon Blackburn u saopćenju za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije