Ovako vas tijelo upozorava da morate piti više vode

Radiosarajevo.ba
Ovako vas tijelo upozorava da morate piti više vode
Pixabay / Ilustracija

Iako danas na tržištu postoje različita pića, i dalje je najpoželjnije piti isključivo običnu, negaziranu vodu. Nažalost, mnogi to zaboravljaju i tako štete vlastitom organizmu.

Ako niste sigurni koliko vode biste dnevno trebali popiti, dovoljno je da osluškujete što vam tijelo govori. Ovo su jasni znakovi da je vrijeme za (barem jednu) čašu vode:

1. Suha usta

Očitije od ovog ne može. Žeđ se manifestira kroz suhoću usnica, jezika i usne šupljine, ali važno je znati da je u tom trenutku vaš organizam već dehidrirao.

2. Suha koža

Isušena i nadražena koža, baš poput suhih usta, jedan je od prvih znakova potpune dehidracije. Osim toga, nedovoljan unos tekućine u organizam onemogućuje znojenje i izbacivanje toksina što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

3. Bolni zglobovi

Skakanje, vježbanje, pa čak i hodanje vam izazivaju bol u zglobovima? Čak i to bi mogao biti znak da biste trebali posegnuti za čašom vode jer hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode.

4. Stalno ste umorni

Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo je ne može pravilno rasporediti, što se manifestira kroz umor i pospanost.

5. Česti napadi gladi

Dehidriranost vara mozak pa on šalje signale tijelu kako je gladno umjesto žedno. Osim toga, utjecat će i na usporavanje metabolizma, a sve to bi se moglo odraziti na vašu kilažu.

6. Problemi s probavom

Voda ovlažuje probavni sustav, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora, javlja Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije