Ovako se zaštitite od visokih temperatura

Radiosarajevo.ba
Ovako se zaštitite od visokih temperatura
Pixabay / Ilustracija
Građani pri izlaganju visokim temperaturama zraka moraju zaštiti glavu, dnevno uzimati oko dvije litre tekućine, izbjegavati pržena, pohovana i začinjena jela, te izbjegavati izlaganje suncu od 10 do 17 sati.

Ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati

Stručnjaci savjetuju da se starije osobe ne izlažu suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito srčani bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih hroničnih bolesti. Upozoravaju da je prilikom izlaska potrebno zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, a uzimanje oko 2 litre tekućine, bilo negazirane vode, ili u obliku supe, variva i čajeva je nužno.

Pridržavajući se smjernica pravilne prehrane potrebno je izbjegavati pržena, pohovana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući mnogo sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog pritiska.

Važna stalna tjelesna i psihička aktivnost

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se bolesnik nužno mora javiti doktoru porodične medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Za starije osobe važna je stalna tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi, a ako je kretanje otežano nužno je redovito provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba boravi.

U vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, preporučuje se učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti i po nekoliko puta na dan. Starija osoba uza se mora uvijek imati osobne podatke i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije