Ovaj dan može biti lakši: Svi trikovi ublažavanja mamurluka

Radiosarajevo.ba
Ovaj dan može biti lakši: Svi trikovi ublažavanja mamurluka
Arhiv / Ilustracija
Jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, osjetljivost na zvuk i svjetlo, nagon za povraćanjem...samo su neki od simptoma najgore noćne more nakon svakog dobrog tuluma.

Riječ je, naravno, o mamurluku.

Većina simptoma traje oko 24 sata ili dok se tijelo ne riješi otrova, no postoje trikovi pomoću kojih možete olakšati tegobe.

Ako osjećate slabost, banane su vam najbolji prijatelj. Alkohol vas potiče na češće mokrenje te se iz tijela tako gubi mnogo kalija. Upravo su banane bogate kalijem i pojedete li jednu, malo će vas podići. Najbolje od svega - jedini napor koji trebate uložiti je da ogulite bananu.

Možete napraviti i smoothie od voćnog soka i banane. Tako ćete smanjiti osjećaj umora i nervoze.

Ako mučninu prati nagon za povraćanjem, vjerojatno će vam zadnje na pameti biti pojesti bilo što. Upravo je to prvo što trebate učiniti jer vam prazan želudac može prouzročiti još veće probleme poput žgaravice. Neka vam obroci budu manji - najbolje je početi s nečim laganim i tekućim poput bistre juhe kojoj možete dodati malo riže. Kad vam bude malo bolje i osjetite da možete pojesti nešto konkretnije, pojedite zdjelicu riže.

Ako vam je od svih simptoma mamurluka najgora upravo mučnina, iskušajte kim. Taj se začin već stoljećima upotrebljava protiv probavnih smetnji i grčeva, a navodno može ublažiti i posljedice dijaereje.

Podjednako je učinkovit i cimet. No kako bi ublažio želučane tegobe, cimet je preporučljivo pomiješati. Najbolji je u kombinaciji s đumbirom, koji se od davnina koristi i za ublažavanje simptoma morske bolesti, koji su ponešto slični simptomima mamurluka.

Usprkos uvriježenome mišljenju, kafa nije lijek za glavobolju koja je posljedica mamurluka. Možda će vam se činiti da se osjećate bolje jer će vas šalica kave “podići”, no kad njezino djelovanje prestane, bit će vam još gore.

Soda bikarbona jedan je od najboljih kućnih lijekova za želudac. Može ukloniti osjećaj nadutosti, kao i vratiti pH vrijednost u ravnotežu, no pazite da ne pretjerate jer može postići i suprotan učinak. Pomiješajte je s vodom i popijte.

Metvica se za liječenje želuca koristi još od vremena starih Grka i Rimljana, koji su znali napraviti dobro vino i dobro se zabaviti. Za prvu ruku uzmite žvakaću gumu s okusom peperminta, a ako ste u prilici, napravite čaj od metvice. Možete je kombinirati s kimom i time pojačati učinak.

Kad patite od mamurluka, nužno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Idućeg dana popijte barem osam čaša vode. Dehidracija izaziva mnogobrojne simptome mamurluka, a osim vode možete piti i vodu u koju ste iscijedili limun. Naravno, opcija za nadoknadu tekućine je i čaj. To može biti zeleni čaj, a prema nekim starijim recepturama, origano se, osim kao začin za pizzu, koristi i za pripremu čaja. Žudite li za toplim napitkom, a ne želite piti origano, možete pomiješati vruću vodu, med i limun. Ta će mješavina nadomjestiti izgubljenu tekućinu i šećere.

No važno je upotrijebiti med, a ne zamijeniti ga bijelim šećerom. Prokuhajte šolju vode pa dodajte limunov sok i med, koliko vam odgovara. Napitak pijte nekoliko puta na dan.

Dobri su i sportski napici jer će, osim tekućine, nadomjestiti i elektrolite i glukozu. Simptome poput glavobolje, slabosti i bolova u mišićima može olakšati i svježe iscijeđen sok od naranče. No pazite - ako vam je mučno i želudac vam je nadražen, izbjegavajte sve kiselkaste sokove. Umjesto narančina u tom slučaju možete piti sok od jabuke. Osim jabučnog soka kod mamurluka pomaže i jabučni ocat. U pola čaše vode pomiješajte žličicu jabučnog octa sa žličicom sode bikarbone. Soda će nadomjestiti izgubljene elektrolite i smanjiti osjećaj dehidracije, a jabučni ocat će pomoći smanjiti količinu otrova u tijelu i time olakšati posao jetrima.

Također, većinu simptoma mamurluka ublažit će čaj od đumbira. Ogulite svjež đumbirov korijen veličine palca te ga narežite na 10-12 kriški. Pomiješajte s četiri šalice vode i pustite da kuha desetak minuta. Ocijedite (tako da iz tekućine maknete komadiće korijena) te dodajte sok jedne naranče, pola limuna i pola šalice meda. Pijuckajte napitak dok ne osjetite da vam je lakše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije