Ulja koja nikako ne smijete koristiti na plaži

Radiosarajevo.ba
Ulja koja nikako ne smijete koristiti na plaži
Pixabay / Ilustracija
Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo kriva sredstva za zaštitu poput nekih ulja.

A mnogi će na sunčanje, umjesto odgovarajuće kreme, ponijeti i domaći “pripravak” poput ulja uz pomoć kojeg će brže pocrniti, no stručnjaci upozoravaju na brojne opasnosti koje skrivaju takvi pripravci.

Recimo, kantarionovo ulje ne smijemo nikad stavljati prije izlaganja suncu. Ako ste ga stavili na kožu mora proći barem 24 sata da biste se smjeli sunčati.

Skoro isto vrijedi i za maslinovo ulje koje ima fantastičan učinak na kožu, vlaži je i čini elastičnom, ali vas neće zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekline, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na našoj koži poput hiper-pigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

Upravo zbog toga svom tijelu svakako trebate priuštiti adekvatnu zaštitu kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom. Smatra se da krema sa zaštitnim faktorom 50 učinkovito filtrira i štiti od 98 posto UVA zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

Ako niste znali, danas se smatra da i UVA može doprinijeti ili čak uzrokovati karcinom kože.

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a posebno je značajna za osobe koje su svijetle puti i čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije