Upozorenja naših baka: Ova jela VRLO su opasna ako ih jedete podgrijane

Radiosarajevo.ba
Upozorenja naših baka: Ova jela VRLO su opasna ako ih jedete podgrijane
Foto: Life.ru / Mikrovalna pećnica

Kad se žuriš, a ostala ti je hrana od jučer, onda je mikrovalna pećnica naš najomiljeniji kućni aparat. Zagrijati, jesti, gotovo! Međutim, sjećaš li se još riječi svoje bake koja te upozoravala da se određene namirnice – poput gljiva, špinata ili krompira – ne smiju podgrijati!

Koje se povrće kuha, a koje jede sirovo za više vitamina

U tome je mnogo istine, neke namirnice nisu ni okusom dobre kad su podgrijane, a mogu izazvati i želučane tegobe pa je najbolje cijelu priču izbjeći.

Ipak, ako ti je žao baciti nepojedenu hranu (a kome nije?), čak i za "rizične" namirnice vrijedi općenito pravilo: kaniš li ih sutra jesti, najbolje ih je što brže spremiti u frižider, čim se ohlade nakon kuhanja. To će pomoći.

Gljive

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se gljive ne smiju podgrijavati. Naime, gljive imaju visok udio vode i bjelančevina te su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne tvari. Zbog toga ih obavezno treba držati u hladnjaku te potrošiti unutar 24 sata, mada je ljudima osjetljivija želuca i u tom slučaju od gljiva loše.

Špinat, blitva, cvekla i celer

Špinat prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrijavanja na visoke temperature pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je špinat jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako ti nešto ostane, najbolje je to baciti. Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrže nitrate – poput cvekle, celera ili blitve. Želiš li kuhani špinat ili blitvu sačuvati za neki drugi put najbolje ih je samo ocijediti od vode u kojoj su se kuhali i zabrznuti u što kraćem roku.

Jaja

Ugrijati jaja nakon što su kuhana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja dušu dala za nastank salmonele, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi.

Krompir

Da, da, i to si već vjerojatno čula, krompir ne valja kad se podgrijava. I u tome ima istine. U kuhanom ili pečenom krompiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrijavanja. Te su bakterije loše za želudac te mogu prouzrokovati želučane tegobe. Mogućnost za to se povećava što krompir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, ako jedeš krompir od dana ranije, bolje ga je pojesti hladnog nego zagrijati. Možda jest, ali nemamo dokaza...

Riža

Jedino što moraš paziti ako želiš podgrijati jelo s rižom: stavi kuhanu rižu, nakon što se ohladi, odmah u frižider. Ako ćeš provesti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, stvorit će se spore koje mogu uzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crijevima, piše Miss7.

Piletina

Naravno da ti je žao baciti sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrijavaš, promijeni se struktura bjelančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnome). Općenito vrijedi za sva jela sljedeće: ako ih želi podgrijati, prije toga ih spremi na hladno mjesto (najbolje u frižider) ili ih zamrzni. Pazi pri zagrijavanju da su temperature najmanje 90 stepeni – kako bi se uništile eventualno nastale bakterije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije