Otkrivamo sve prednosti voća i povrća iz domaćeg uzgoja – po bojama!

Radiosarajevo.ba
Otkrivamo sve prednosti voća i povrća iz domaćeg uzgoja – po bojama!
FOTO: Arhiv / Zelena salata

Činjenica je kako naš dom čine brojne sitnice, ali i bitni segmenti poput onoga što jedemo, gdje kupujemo hranu i gdje provodimo najljepše vrijeme. A upravo su dom i porodica glavna osnova sve popularnijih PPG-ova tj. porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Zahvaljujući njima možemo kupiti lokalno uzgojenu hranu koja ima finiji okus i bolje izgleda.

Prednost domaćih proizvoda je što su svježi i obično se prodaju u roku od 24 sata nakon što ih se ubere ili sakupi i tako možemo uživati u hrani tokom svakog godišnjeg doba, piše portal 100posto.hr.

Zelena salata - undefined

FOTO: Arhiv: Zelena salata

Porodična poljoprivredna gaydinstva pristupaju iznimno ozbiljno krajnjem korisniku – potrošaču. Vrhunska kvaliteta, svježina proizvoda, ali i iznimna količina strasti i ljubavi prema proizvodnji i samom plasmanu proizvoda, glavne su niti vodilje malih domaćih proizvođača, a ujedno nude i puno bogatiji sadržaj vitamina i minerala.

Također, neprerađeno voće i povrće puno je vlakana koji imaju benefite za našu probavu, pružajući nam osjećaj sitosti.

Nalazimo ih u žitaricama, voću, povrću i mahunarkama, koji se iznimno uspješno uzgajaju u našim PPG-ovima, a svako povrće i voće imaju jedinstvena svojstva.

Brojna naučna istraživanja pokazuju kako kombinacije različitih boja namirnica mogu biti iznimno dobre za naše zdravlje.

Crvena boja

Jagode - undefined

FOTO: Arhiv: Jagode

Hrana crvene boje u sebi sadrži likopen koji pomaže tijelu da se riješi štetnih slobodnih radikala te pomaže kod sprečavanja zgrušavanja krvi, ali utječu i na odgađanje procesa starenja stanica. Stoga svakako birajte namirnice kao što su cvekla, paradajz, trešnje, grožđe, šipak, ali i trenutno iznimno slasne jagode, maline i višnje.

Žuta i narandžasta boja

Mrkva - undefined

Foto: Arhiv: Mrkva

Hrana ovih boja u sebi sadrži alfa karoten koji nas štiti od raka, ali i beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A te štiti kožu od utjecaja slobodnih radikala. Beta karoten je iznimno bitan u ovim ljetnim danima, ali i tokom čitave godine. Namirnice koje bi trebali uvrstiti u svoju prehranu su mrkva, kukuruz, žuta paprika, limun, kruške, marelice, ananas, dinja te, naravno, naranče.

Zelena boja

Raštika - undefined

Foto: Arhiv: Raštika

Zelena hrana u sebi sadrži klorofil koji pročišćava tijelo, ali i kalcij te različite minerale. Stoga se ne libite jesti zelenu salatu, blitvu, špinat, zelje, rikolu, raštiku, mahune, krastavce, šparoge, tikvice, prokulice, artičoke. Od voća svakako gricnite zelenu jabuku, kivi, limetu i avokado.

Ljubičasta i plava boja

Šljiva - undefined

Foto: Arhiv: Šljiva

Ljubičasta i plava hrana u sebi sadrži antocijanine koji snižavaju krvni tlak i poboljšavaju zdravlje i jačanje srca. Među tom hranom su nezamjenjive borovnice, kupine i šljive, ali i smokve te patlidžan.

Bijela boja

Bijeli luk - undefined

Foto: Arhiv: Bijeli luk

Za sam kraj, bijela koja je takozvana neboja. Ali, kada je u pitanju hrana, u sebi sadrži alicin koji ima sprečava rast i pojavu tumora te kalij. Stoga, bez bijelog luka, krompira, luka, cvjetače te banana i đumbira.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije