Ovako izgleda osveta: Istinita priča o slavnoj haljini princeze Diane

Radiosarajevo.ba
Ovako izgleda osveta: Istinita priča o slavnoj haljini princeze Diane
Foto: Pinterest / Slavna haljina slavne princeze

Termin osvetničke haljine u javnosti je postao popularan zahvaljujući omiljenoj princezi Diani i jednoj maloj crnoj haljini.

Naime, u junu 1994. godine princeza Diana trebala je prisustvovati zabavi koju je magazin Vanity Fair organizirao u londonskoj galeriji Serpentine. Iako je prvotno planirala nositi elegantan model modne kuće Valentino, u posljednji tren je promijenila svoju odluku te je u ormaru naišla na malu crnu haljinu grčke dizajnerice Christine Stambolian koju prije nije nikad nosila.

Iste večeri odvio se još jedan događaj - na javnoj televiziji prikazan je dokumentarac u kojem princ Charles progovara o svom odnosu sa suprugom s kojom je tada već bio odvojen četiri godine. U navedenom intervju Charles je prvi puta javno priznao ono o čemu se do tada glasno šuškalo, a to je njegov preljubnički odnos s Camillom Parker Bowles.

Pretpostavljajući što joj se sprema, princeza Diana se nije željela prepustiti očaju i tugovanju već je odlučila izaći u javnost.

O samom intervjuu se tada nije oglasila, ali je njena haljina govorila puno više od riječi te je ušla u historiju kao jedna od najslavnijih haljina na svijetu

Ta pripijena haljina starinskog dekoltea kakav su nosile francuske kurtizane u operi rekla je snažnije od bilo kojih riječi upravo ono što je Diana htjela poručiti britanskim medijima - ja sam konačno slobodna, samouvjerena, seksi žena sa životnim iskustvom i nema tog muškarca zbog kojeg ću ostati kod kuće i ponižena plakati.

I ne samo to. Prekršila je stroge protokole kraljevske obitelji: minić i dekolte nalaze se na vrhu liste zabranjenih odijevnih komada za članice britanske kraljevske porodice.

Navedena haljina je za Dianu bila napravljena tri godine ranije, no stajala je u ormaru budući da ju je sama Diana smatrala presmjelom.

No, te junske večeri poželjela je nešto drugačije i posegnula je upravo za njom. Anna Harvey, njena bivša stilistica, rekla je da je te večeri željela "izgledati kao miliona dolara".

Nakon princezine smrti prodana je na aukciji škotskom kolekcionaru Greameu Mackenzieju, a prikupljeni novac iskorišten je za nekoliko dječjih dobrotvornih organizacija kojima je Diana bila pokroviteljica.

Princeza Diana poginula je u augustu 1997, u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije