Osobe koje manje spavaju podnose jače fizičke bolove

Radiosarajevo.ba
Osobe koje manje spavaju podnose jače fizičke bolove
Pixabay / Ilustracija
Ljudi koji spavaju nekvalitetno i malo imaju veće šanse da pate od hroničnog bola i pokvare fizičko zdravlje, upozoravaju britanski naučnici.

Pogoršanje kvaliteta i dužine sna vemenom dovodi do dvostrukog ili trostrukog povećanja problema sa bolovima.

"Spavanje i bolovi dva su najveća zdravstvena problema današnjeg društva", ističe šef istraživanja Ester Efolili sa Univerziteta Varvik u Koventriju.

Ona dodaje da je poznato da bol ometa san, a novo istraživanje pokazuje da je "efekat sna na bol često veći nego bolova na san".

Poremećaji spavanja doprinose problemima u procesu u kojem se osoba nosi sa bolovima.

Naučnici su proučili 16 istraživanja koja obuhvataju više od 60.000 odraslih osoba iz deset zemalja.

Tim istraživanjima, naučnici su nastojali da utvrde kakav je san ispitanika bio na početku istraživanja i kakvi su bili dugoročni utjecaji promjene kvaliteta sna na bol, imunitet i fizičko zdravlje. Polovina ispitanika praćena je najmanje četiri i po godine.

Sveukupno, pogoršanje kvaliteta i trajanja sna rezultiralo je poremećenim odgovorom tijela na bakterije i viruse, bilo je više upala, nivo hormona kortizola bio je viši, kao i nivoi drugih biomarkera povezanih sa bolom, umorom i lošijim zdravljem.

Istovremeno, naučnici nisu otkrili nikakve veze između boljeg sna i smanjivanja bolova ili artritisa, iako su otkrili da je poboljšanje kvaliteta sna povezanom sa boljim fizičkim zdravljem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije