Orehnjača i makovnjača: Recept čak i za početnike

Radiosarajevo.ba
Orehnjača i makovnjača: Recept čak i za početnike
Foto: Instagram / Makovnjača

Vješte bakine ruke koje stvaraju i valjaju tijesto, maze ga na toplom čekajući da se sladošća napije i udvostruči često nam je izgledalo prekomplicirano da se i sami uhvatimo ukoštac s pravljenjem sočnih rola. No orehnjače i makovnjače zaista može napraviti svako, čak i onaj ko je početnik u kuhinji. Potrebno je pridržavati se daljnjih uputa...

TIJESTO

Sastojci: 
1 kg glatkog brašna 
50 g kvasca
200 g šećera
6 žumanjaka
150 g maslaca
2-3 žlice ruma
prstohvat soli
500 ml mlijeka (otprilike)
korica narandže ili limuna

Priprema: 

1. Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, rumom i maslacem.

2.
 U smjesu s jajima tada dodajte brašno, koricu naranče i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto. Mijesite ga neko vrijeme, mora se mijesiti dok se ne naprave mjehurići prilikom miješenja i treba biti meko (otprilike kao za pizzu). Možda će vam trebati malo više mlijeka ili brašna, pripazite samo da tijesto ostane meko i ne gnjecavo (ali ostat će ljepljivo).
 
3.Tijesto ostavite da se diže otprilike sat-dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga podijelite tijesto na 8 ili 5 dijelova (ovisno o tome koliko orehnjača/makovnjača želite) i oblikujte hljepčiće te ih opet ostavite da se dižu na toplom.

NADJEV - orasi:

700 g mljevenih oraha
malo mlijeka
malo maslaca
šećer
vanilija
1 žlica ruma
grožđice ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
6 bjelanjaka

Sve su količine (osim oraha i bjelanjaka) okvirne jer trebate probati okus. Dakle, s orasima pomiješajte šećer (nekoliko žlica šećera, prema okusu), dodajte vaniliju, 3-4 kriške maslaca, rum, grožđice i 3-4 žlice mlijeka. Sve to stavite na laganu vatru i, uz stalno miješanje, zagrijavajte da se maslac otopi.
U lagano ohlađenu smjesu lagano umiješajte snijeg od 6 bjelanjaka.

NADJEV - mak:

700 g maka (sitno mljevenog)
malo mlijeka
malo maslaca
šećer
vanilija
1 žlica ruma
grožđice ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
6 bjelanjaka

Ovdje je postupak malo drukčiji nego s orasima - s makom pomiješajte nekoliko žlica šećera, dodajte 3-4 kriške maslaca, vaniliju, grožđice i rum. Tu smjesu prelijte s malo vrućeg mlijeka, samo toliko da se mak natopi, ali ne smije plivati u mlijeku.
Zatim izmiksajte bjelanjke u snijeg i lagano ih umiješajte u mak.

Savjet: Mjere za nadjeve navedene su tako da sa svakim nadjevom možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štruca. Odaberite onaj koji vam se više sviđa ili smanjite količine pa punite pola-pola: pola orasi, pola mak, po želji.

Slaganje:

1. Nakon što su se hljepčići tijesta digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više-manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.

2.
 Svako razvaljano tijesto premažite nadjevom po želji - premažite cijelo tijesto koje ste razvaljali. Zatim ga rolajte u štrucu i istodobno pritišćite prstima rub tijesta kako vam nadjev ne bi iscurio. Kada je štruca nadjevena, možete ju i lagano dodatno razvući da bude dulja.

3. 
Premjestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumanjkom i pecite otprilike 30 minuta na 180 °C (do zlatnosmeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi pa režite, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije