Opustite se: Lijenost produžava život

Radiosarajevo.ba
Opustite se: Lijenost produžava život
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Ove sedmice je objavljeno da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje, istraživanje koje to tvrdi objavljeno je u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka nauka.

Metro navodi  da su naučnici otkrili da su vrste s bržim metabolizmom sklonije izumiranju od onih koje su malo lijenije. Proučavanjem mekušaca, tim stručnjaka je utvrdio da su vrste s niskim potrošnjama energije preživjele mnogo duže od onih koje su imale veću potrošnju energije.

U saopćenju je Luke Strotz, istraživač Instituta za bioraznolikost američkog Univerziteta u Kanzasu, izjavio: "Oni koji imaju niže zahtjeve za održavanjem energije vjerojatnije će preživjeti od onih organizama s višom stopom metabolizma."

Naučnici se sada nadaju da mogu primijeniti ovo istraživanje u istraživanju drugih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u nadi da će zadržati dugovječnost. Iako istraživanje navodi da postoje brojni razlozi zašto određene vrste imaju veću opasnost od izumiranja od drugih, otkriće da metabolizam igra ulogu u preživljavanju pomaže poboljšati tačnost određivanja vjerojatnosti izumiranja.

Ipak, metabolička stopa se smatra manjim faktorom za vrste koje pokrivaju veliki broj staništa i ekosistema, ali veza između metabolizma i izumiranja češća je kod bića s niskom raspodjelom energije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije