Očistite jastuke u nekoliko jednostavnih trikova

Radiosarajevo.ba
Očistite jastuke u nekoliko jednostavnih trikova
Foto: Pixabay / Ilustracija
Jastuci na kojim spavamo i sa kojima nam je lice u kontaktu svakog dana, odnosno noći se često zaboravljaju kad je u pitanju čišćenje kuće.

Mnogi misle da je dovoljno oprati i zamijeniti jastučnice, ali to nije tako. Kad god mijenjate posteljinu, trebalo bi da očistite i same jastuke.

Prije nego što krenete sa pranjem važno je da znate od kog materijala je vaš jastuk napravljen i čime je napunjen da biste znali kako pravilno da ih očistite.

Odmah da vam kažemo, nije toliko komplikovano koliko ste vi možda mislili.

Jastuke punjene perjem i vunom perite u mašini

Ako su jastuci na kojima spavate napunjeni perjem ili vunicom bez problema ih možete prati u mašini za pranje, ali na programu za delikatni veš. Isto tako, bez problema ih možete sušiti u sušilici uz odgovarajući program. Kad je sušenje u pitanju morate biti posebno pažljivi, jer se mokro perje vrlo brzo upljesnivi. 


Prskajte jastuke votkom, između pranja

Jastuke bi trebalo prati jednom do dva puta godišnje, u zavisnosti od toga koliko su prljavi i ne bi trebalo da pretjerujete. Votka je sjajno sredstvo za dezinfekciju kao i za ubijanje neugodnih mirisa i zato slobodno, povremeno poprskajte jastuke votkom. Sipajte piće u sprej flašicu, poprskajte jastuke, ostavite da se suše i to je to.

Hemijsko čišćenje za dekorativne jastuke

Kada su u pitanju jastučići koje stavljamo na kaučeve za ukras njih bi trebalo nositi na hemijsko čišćenje jer su obično napravljeni od materijala koji nisu za pogodni za pranje i sušenje u mašinama. Naravno, u svakom slučaju možete prati samo mrlje kako se budu pojavljivali i to posebnim sredstvima za čišćenje, po mogućnosti suho.

Jastučnice mijenjajte jednom sedmično

Kad je u pitanju pranje jastučnica, stručnjaci kažu da bi ih trebalo prati jednom sedmično, a tokom ljetnjih mjeseci kada se znojimo više nego inače jastučnice bi trebalo mijenjati i do dva puta sedmično. To ćete naravno procijeniti sami. Svilene i satenske jastučnice uvijek perite na što nižim temperaturama, prenosi kucica.net

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije