Obratite pažnju: Pet stvari koje narušavaju vezu i brak isto koliko i nevjera

Radiosarajevo.ba
Obratite pažnju: Pet stvari koje narušavaju vezu i brak isto koliko i nevjera
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Preljub jedna od stvari koja će poljuljati temelje veze ili je pak u potpunosti uništiti.

Međutim, osim preljuba postoji još nekoliko problema koji narušavaju ljubavni sklad baš poput prevare.

1. Laganje i skrivanje stvari od partnera

Čak i ako lažete partnera kako biste zaštitili njegove osjećaje, skrivanje problema može rezultirati gubitkom povjerenja. Ako skrivate neke detalje jer mislite da bi ga oni mogli povrijediti, vjerojatno biste trebali prestati s takvim ponašanjem. Stručnjaci savjetuju da gradimo veze u kojima drugoj strani možemo reći - sve.

2. Uskraćivanje nježnosti i pažnje

Nedostatak nježnosti stvorit će sumnju kod druge strane da nešto nije u redu. S vremenom će se ta sumnja pretvoriti u velik problem koji baš poput laganja dovodi do nedostatka povjerenja.

3. Tiho negodovanje

Skrivanje pravih osjećaja od svog partnera nije dobro za vezu. Što duže držite u sebi svoje nezadovoljstvo, to su veće šanse da će upravo ono biti razlog vašeg prekida.

4. Odbijanje kompromisa

Snažan stav o pojedinoj temi može biti znak odlučnog karaktera, no do problema dolazi kada jedan partner odbija čuti argumente i želje druge strane te ne želi pristati na kompromis. Pojedinci koji obavljaju stvari isključivo "na svoj način" i nisu spremni na kompromis zapravo su u vezi sa - samim sobom.

5. Pričanje "svisoka"

Pokroviteljskom tonu nema mjesta u kvalitetnoj vezi, slažu se stručnjaci. Nadmeni stav jedne strane pokazuje da pojedinac ima cilj biti u moćnijem položaju što nikako nije znak zdrave zajednice ravnopravnih partnera. Ne samo da takvo ponašanje uništava samopouzdanje druge strane, već razotkriva i osjećaj manje vrijednosti kod osobe koja se koristi pokroviteljskim tonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije