Novi hit na zapadu: Kućice na vodi

Radiosarajevo.ba
Novi hit na zapadu: Kućice na vodi
/ Foto: obs/ZDF/Mirko Schernickau
Život u zapadnoevropskim gradovima postaje sve nepristupačniji. Stanovi i kuće su sve oskudniji, cijene kvadratnih metara i stanarina stalno rastu.

Jedna od mogućih alternativa je… plutajući dom! U posljednje vrijeme pravi bum doživljavaju kućice na vodi, neka vrsta modernih stambenih splavova.

Trend je začet u Londonu i Amsterdamu gdje postoji duga tradicija splavova, odnosno plovećih kućica u uskim kanalima. Tako se holandski arhitekta Koen Olthuis specijalizirao za dizajniranje plovećih kućica.

I u Londonu već decenijama postoje kućice na vodi, zapravo stambeni brodići, zbog čega su neka naselja nosila nadimak "mala Venecija". U međuvremenu su cijene iznajmljivanja stanova u britanskoj metropoli dostigle vrtoglave iznose da se se mnogi preselili na vodu.

U proteklih pet godina broj stambenih splavova povećan je za 50 procenata, a postoje mjesta – poput Regent Canala gdje je takva gužva da se ne mogu probijati drugi ploveći objekti.

Ovaj trend se sada proširio Europom. Za razliku od Londona i Amsterdama, gdje je usporena ili nemoguća plovidba kanalima i vodotokovima, u ostatku Starog kontinenta žele iskoristiti puni potencijal plovećih kućica.

Na jezeru Müritz, u njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, nalazi se 400 plovećih kućica. Vlasnici su u prvo vrijeme dolazili samo na odmor, ali sve je više onih koji su odlučili stalno uživati u pogledu, stacionirani blizu obale, ili lagano ploviti sunčajući se na palubi-terasi, u svakom trenutku moći noge pokvasiti u jezeru…

Njemački eksperti se pitaju: Da li su splavovi održivi koncept za stambene probleme naše budućnosti?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije