Nokti su osjetljiviji od kose: Svaki dan za njih trebate raditi ovaj tretman

Radiosarajevo.ba
Nokti su osjetljiviji od kose: Svaki dan za njih trebate raditi ovaj tretman
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tvrdi keratin nokta (kao i kose) sadrži gotovo sve elemente sadržane u krvi: kalcijum, silicijum, natrijum i kalijum. Da bi nokat bio čvrst potrebno ga je snabdijeti svim tim mineralima (u dovoljnim količinama) - direktnim putem.

Međutim, velika uzbuđenja, visoke temperature, bolesti, pa i trudnoća na razne načine ostavljaju posljedice na noktima. Na sreću, najčešće se zapažaju prolazni poremećaji. Obično čim se popravi opće stanje i nokti postaju ponovo normalni.

Da bi nokti bili lijepo - treba dakle da su zdravi. Potrudite se da im pomognete da to budu. Ali za većinu žena njega noktiju sastoji se u oblikovanju turpijom i premazivanjem lakom. To je možda i dovoljno kada su nokti zdravi. Ipak, nokat je osjetljiviji od kose, on loše podnosi suviše jake deterdžente pa čak i sapune. Zbog toga smatramo da nokti zaslužuju punu pažnju jer na isti način oni reaguju na spoljne faktore.

Pored ishrane koja igra veliku ulogu u zdravlju i ljepoti noktiju (hrana bogata vitaminima i mineralnim solima je prijeko potrebna) u svakodnevnu njegu spada tretman ricinusovim uljem: ovo ulje treba smlačiti i dobro utrljati na nokte.

Ako se nokti lome ili postaju loši, pripremite mješavinu od pola žumanceta i čajne kašičice maslinovog ulja. Nokte uronite u ovu mješavinu i mekom četkicom masirajte svaki nokat i prst posebno, navodi se u knjizi Bimask za njegu lica i tijela iz 1979. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije