Njemački parlament: Obavezna vakcinacija protiv ospica

Radiosarajevo.ba
Njemački parlament: Obavezna vakcinacija protiv ospica
FOTO: EPA / Ilustracija

Zbog globalnog porasta broja oboljelih od ospica, njemački parlament je izglasao da je vakcinacija obaveza, piše The Guardian

Roditelji koji odbiju da vakcinišu svoju djecu protiv ospica u Njemačkoj će  biti suočeni sa novčanom kaznom i do 2.500 eura (2.140 funti).

Obavezna vakcinacija stupit će na snagu u martu iduće godine koje će pažljivo pratiti zagovornici obavezne imunizacije u drugim zemljama, uključujući Britaniju.

Britanski zdravstveni sekretar Matt Hancock u septembru je rekao da vlada "izgleda vrlo ozbiljno" u pogledu vakcinacije kao obavezom za učenike državnih škola.

Bundestag je u četvrtak, nakon višemjesečne rasprave, odobrio zakon, pri čemu su ljekari zastupali i za i protiv zakona.

Ministar zdravlja Ice Jens Spahn podržao je ovaj zakon:

"Infekcija ospica je nepotrebna prijetnja u 2019. godini. Svake godine ubije oko 2,6 miliona ljudi širom svijeta. Incidenti ove bolesti porasli su za 350 posto u odnosu na prošle godine u Evropi", rekao je.

Prije uvođenja vakcinacije protiv ospica prije 56 godina, velike epidemije bolesti događale su se svakih nekoliko godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije