Njam, njam... / Njegovo veličanstvo Burek - i kako ga napraviti

08. 04. 2018. u 15:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares:419

Malo koja delicija je u našoj zemlji omiljena kao burek - pita punjena mesom. 

I dok u BiH mislimo da burek ne može biti punjen ničim drugim osim mesom, a da su sve varijacije ovog jela punjene sirom, krompirom ili špinatom samo "pite", u drugim dijelovima Balkana svaku slanu pitu zovu burekom.  U skladu s izrekom  "Sve su pite pitice, samo je burek pitac". 

Korijen riječi potiče iz Turske: börek je naziv jela od vučenog tijesta koje je punjeno različitim dodacima. 

Oko ekskluzivnosti naziva burek  možda i vladaju stalne diskusije, ali neosporno je da ga mnogi vole jesti. 

Mnogi misle da je najbolji burek onaj koji pravi njihova mama, tetka, nana ili komšinica. Drugi preferiraju buregdžinicu. 

A ako želite i sami da se okušate u spravljanju ove bogovske hrane, pogledajte video, nabavite brašno, ulje i meso, te  zasučite rukave.

Prijatno: 

 

KOMENTARI (1)