Nauka / Nije sve u izgledu: Zašto smo nekim ljudima jako, jako privlačni

26. 01. 2019. u 19:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares:19

Iako fizička privlačnost igra značajnu ulogu u odabiru partnera, nečiji miris i boja glasa itekako su presudni u odabiru, tvrdi Agata Groyecka, istraživačica sa poljskog Instituta za psihologiju pri Sveučilištu u Wroclawu.

"Atraktivnost igra centralnu ulogu u ljudskoj neverbalnoj komunikaciji i široko je istraživana u različitim poljima suvremene psihologije. Istraživači su prikupili uvjerljive dokaze koji podupiru evolucijske funkcije fizičke privlačnosti i njegovu ulogu u našem svakodnevnom životu, dok su u isto vrijeme uglavnom ignorirali značajan doprinos ne-vizualnih modaliteta i odnosa među njima", pojasnila je u opširnom izvještaju objavljenom na stranici Frontiers in Psychology.

"Akustični i mirisni znakovi mogu, zasebno ili u kombinaciji, snažno utjecati na prividnost pojedinca, a time i na stavove i postupke prema toj osobi. Impresivna je količina informacija koje se mogu procijeniti o osobi isključivo od njenog ili njegovog mirisa i glasa", dodala je.

Ona je sa svojim timom proučila 30-godišnje rezultate istraživanja na temu privlačnosti. 

"U posljednje vrijeme većina recenzija usredotočena je na vizualnu atraktivnost, primjerice, privlačnost lica ili tijela. Međutim, literatura o drugim osjetilima i njihova uloga u društvenim odnosima u značajnom je porastu i ne treba je zanemariti", kazala je ova istraživačica.

Ipak, naglašava kako su zajedno - izgled, glas i miris - najbolja kombinacija u izboru pravog partnera.

"Iako su vizualni znakovi doista snažni prediktori procjene ukupne atraktivnosti, na atraktivnost utječe i glas osobe i miris. Zajedno, izgled, zvuk i miris čine ključna osjetila koja obrađuju informacije u vanjskom okruženju, a koje u kombinaciji povećavaju učinkovitost naših postupaka i reakcija. Za razliku od drugih osjetila (okus i dodir), ljudi mogu stvoriti prve dojmove drugih na temelju njihovog vizualnog izgleda, glasa ili mirisa čak i na određenoj udaljenosti, bez uključivanja volje ili svijesti", objašnjava ova stručnjakinja.

"Kombiniranje atraktivnog lica s atraktivnim glasom ili mirisom može rezultirati višim ukupnim prosudbama privlačnosti", naglasila je, pišu 24sata.hr.

NEMA KOMENTARA