Nije kafa samo za piti, može štošta uraditi i za ljepotu

Radiosarajevo.ba
Nije kafa samo za piti, može štošta uraditi i za ljepotu
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Čak i ako niste ljubitelj kafe, nakon što pročitate šta ona može učiniti za vaš izgled - promijenit ćete mišljenje!

Health donosi tri primjera kako kavu možete iskoristiti za njegu lica, kose i tijela.

Kafa za njegu lica
Prepuna antioksidanata, kafa je odličan saveznik u borbi protiv bora te štiti kožu od šteta koju uzrokuju slobodni radikali, zagađen zrak, cigarete i alkohol.

Napravite sami: Pomiješajte dvije kašike svježe mljevene kafe s dvije kašike kakaa u prahu, tri kašike punomasnog mlijeka i jednom kašikom meda. Nanesite tanki sloj pripravka na lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.

Kafa za ljepotu kose
Zbog kafe će vaša kosa biti sjajna i glatka, a ako je direktno umasirate u tjeme, kofein će stimulirati folikule kose i tako ubrzati njezin rast.

Napravite sami: Skuhajte šoljicu jake kafe te u nju dodajte ½ šoljice vode. Pustite da se ohladi pa tekućinu umasirajte u kosu i tjeme te zamotajte kosu plastičnom vrećicom ili folijom. Pustite da odstoji oko 20 minuta te isperite kosu mlakom vodom.

Kafa za njegu tijela
Vjerojatno iz iskustva znate da kafa djeluje kao diuretik. Odlučite li se kafu namazati na tijelo, djelovat će slično – riješit će vas viška tekućine i privremeno učiniti celulit manjke vidljivim.

Napravite sami: Pomiješajte jednu šoljicu mljevene kafe, ½ šalicu bijelog ili smeđeg šećera te jednu šoljicu kokosovog ulja. Nakon tuširanja, umasirajte pripravak na mokro tijelo te isperite toplom vodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije