Nevjerovatno otkriće: Tokom dubokog sna mozak čisti "otpad"

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: Tokom dubokog sna mozak čisti "otpad"
Foto: Ilustracija / Ljudski mozak

Tokom duboka sna mozak "posprema i uklanja otpad" koji se nakupio tokom dana teškog razmišljanja, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su utvrdili da posebice tokom faze sna koju karakteriziraju spori valovi i koja je "stiješnjena" između perioda snova nešto poput tekućine za čišćenje pulsira mozgom i odnosi "smeće", navodi se u radu objavljenom u časopisu Science.

Koristeći posebnu tehniku snimanja mozga naučnici su detektirali seriju događaja koji se odvijaju dok mozak tone u duboki san i moždani valovi usporavaju se i sinhroniziraju.

Otkrili su da se protok krvi prema mozgu usporava omogućavajući nadiranje čiste, bezbojne cerebrospinalne tekućine. Ta tekućina ispire proteinski otpad koji se taj dan nakupio kao i druge tvari koje bi mogle naškoditi mozgu ako ih se ne ukloni.

"Nikad nismo vidjeli valove tekućine u ovim razmjerima u budnom mozgu, što sugerira da san karakterizira jedinstveni obrazac protoka tekućina kroz mozak", kaže Laura Lewis s Bostonskog sveučilišta i voditeljica studije.

"Ranija istraživanja na životinjama pokazala su da se tokom sna bjelančevine poput beta-amiloida (povezanih s Alzheimerovom bolesti) brže uklanjaju iz mozga. Na temelju tih studija pitali smo se koji je razlog tih zbivanja i željeli smo provjeriti mijenja li se cerebrospinalna tekućina tokom sna zbog toga što se vjeruje da je ta tekućina važna za uklanjanje otpada", kaže Lewis.

Lewis i njezin tim sumnjaju da nekvalitetni san kod pacijenata s neurološkim poremećajima može utjecati na proces čišćenja što rezultira nakupljanjem štetnih tvari i može voditi u degenerativne promjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije