Prijedlozi / Neobična iftarska trpeza: Pripremite ova tri jela

21. 05. 2019. u 14:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Danas je petnaesti dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko neobičnih prijedloga za iftar.

Grčka pileća supa

Potrebno:

-600ml temeljca
-200ml vode
-450g piletine,izrezane na sitnije
-600g špinata,nasjeckan
-1 crni luk,nasjeckan
-200g feta sira,izrendan
-2 kašike maslaca
-200g već skuhanog i nasjeckanog goveđeg mesa

Priprema:

-U šerpu staviti piletinu ,temeljac i luk,te pustiti da se kuha dok se piletina ne iskuha
-Dodati špinat pa kuhati dok se sve fino ne raskuha
-Zatim dodati maslac i sir i govedinu
-Dobro promiješati i poslužiti

Neobična Kiš pita

Potrebno:

*tijesto:
-200 gr brašna
-100 gr putera sobne temperature
-1 jaje
-2 kašike vode
-1 kašičica soli
-1 kašičica praška za pecivo
.
*fil:
-250 gr prase ili špinata/blitve
-100g suhog mesa(sastojak je opcionalan,umjesto njega se može koristiti pureća salama)
-250 ml vrhnja za kuhanje
-3 jaja
-1 crni luk
-so, biber

Priprema:

-Pomiješati brašno,pr.za pecivo i puter ,te prstima dobro utrljati mrvice
-Dodati jaja,so i vodu,te napraviti tijesto
-Prebaciti ga u tepsiju i prstima lagano ga poravnati
-U šerpi na ulju izdinstati luk,prasu ,i komadiće suhog mesa
-Ostaviti da se prohladi ,ovamo posebno pomiješati jaja,vrhnje so i biber te smjesu preliti preko prase
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C oko 45min.

Kolač s jabukama i kremom

Potrebno:

*tijesto
-5 kašika šećera
-100g maslaca
-1 jaje
-1 prstohvat soli
-200g brašna

*krema
-1 pak. pudinga od vanilije
-250 ml mlijeka
-250 ml sl.vrhnja za šlag
-2 kesice vanilin šećera

*nadjev
-1 kg jabuka
-3 kašike marmelade od marelice ili po želji
-3-5 kašika poprženih listića badema

Priprema:

-U posudu staviti brašno,šećer,jaje i so, te omekšali maslac ,pa umijesiti glatko tijesto.
-Zamotati u prozirnu foliju ,te staviti u frižider oko 30 min.
-U međuvremenu skuhati puding s mlijekom i sl.vrhnjem, te dodati vanilin šećer.
-Ostaviti da se hladi.
-Razvaljati tijesto i staviti ga u nauljen kalup(26 cm) ,te prstima oblikovati visoki rub.
-Peći na 200 C oko 15 min.
-Izvaditi kolač iz rerne, pa po njemu poredati jabuke isječene na četvrtine,koje su malo zasječene nožem
-Preko jabuka preliti smjesu pudinga.
-Vratiti u rernu i peći oko 50 min
-Po još vrućem kolaču premazati propasiranu marmeladu i posuti preprženim listićima badema.
*Sastojci se mogu uduplati za veći kalup

NEMA KOMENTARA