Nemate motivacije! Ovo su korisni savjeti za brže i lakše obavljanje zadataka

Radiosarajevo.ba
Nemate motivacije! Ovo su korisni savjeti za brže i lakše obavljanje zadataka
„Što možeš uraditi danas, ne ostavljaj za sutra“, izreka je koju su vjerovatno svi čuli, no malo je onih koji se pridržavaju poruke.

Najgora opcija je odlagati obavljanje zadatka, istakao je u svojoj knjizi How To Be A Productivity Ninja, Graham Allcott.

On kaže kako je dovoljno odvojiti nekoliko minuta kako biste se informisali o zadatku. Tada stvari postaju jednostavnije i motivacija za obavljanjem određenog zadatka postaje veća. Ovo su neki od savjeta koje je ponudio u svojoj knjizi.

Postavite rokove

Tačan datum i vrijeme do kada nešto trebate obaviti smanjuje odugovlačenje.

Napravite listu završenih poslova

Na listu dodajte svaki zadatak koji ste tokom dana obavili, ma kako se malen činio. To će vam dati dodatno motiv za proširenje liste „već obavljeno“.

Budite precizni u planiranju

Nemojte nikada kao obavezu na listi staviti „čišćenje kuće“. Mnogo je bolje da precizirate šta u kući planirate uraditi i u kojem roku.

Odredite tačno vrijeme za zadatak koji ne smije čekati

U svom dnevnom rasporedu tačno odredite sat vremena za bavljenje nekim posebno važnim zadatkom. Na taj način ćete spriječiti blokadu misli zbog nagomilanih obaveza koja vas redovno usporava i smanjuj koncentraciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije