Nema više iscrpljivanja: Za 20 minuta možete poboljšati imunitet

Radiosarajevo.ba
Nema više iscrpljivanja: Za 20 minuta možete poboljšati imunitet
Pixabay / Ilustracija
Kada je u pitanju tjelovježba, vlada uvjerenje da je više – bolje.

Novo istraživanje ovo opovrgava i dokazuje da sve što nam treba za poticaj imunitetu je 20 minuta umjerene tjelesne aktivnosti.

Kratka sesija koja više djeluje kao zagrijavanje nego pravi trening, prijedlog je istraživača s medicinskog fakulteta u San Diegu, Univerziteta u Kaliforniji. Oni su zaključili da 20 minuta tjelovježbe može imati protuupalni učinak i potaknuti imunitet. Oni su promatrali učinak 20-minutne sesije na traci za trčanje, a tvrde da i brzo hodanje ima sličan efekt.

U studiji je učestvovalo 47 osoba koje su dale uzorak krvi za testiranje prije tjelovježbe. Potom su hodali na traci oko 20 minuta i to intenzitetom prilagođenim svakom učesniku ponaosob i njegovom nivou kondicije. Nakon toga su ponovo dali uzorak krvi koji je pokazao da je vježba dovela do 5 posto smanjenja broja imunih ćelija koje proizvode cytokin ili protein zvani TNF.

Iako potiče imunitet i ubija ćelije karcinoma, TNF također potiče i upalne procese. Iako su zapaljenja  nezaobilazni dio našeg imunog sistema, previše može dovesti do autoimunih bolesti, uključujući reumatoidni artritis i multiplu sklerozu, kao i fibromialgiju.

Ranija istraživanja su već ukazala na to tjelovježba može umanjiti upalni proces, ali značaj nove studije je u fiziološkim objašnjenjima zašto je to tako i kako se odvija proces, tvrde istraživači klinike Mayo.

Umjerena vježba ima mnoštvo drugih zdravstvenih benefita kao što su kontrola hipertenzije i dijabetesa, prevencija Alzhajmerovog oboljenja, reduciranja anksioznosti i stresa, te usporavanje procesa starenja. Dr. Karmen Terzic sa klinike Mayo tvrdi da osobe koje umjereno vježbaju mogu produžiti životni vijek za oko 10 godina.

"Tjelovježba je najbolji lijek za gotovo svako oboljenje", podvlači ona.

Dobra vijest: lagana do umjerena vježba je jednostavna – koristite stepenice umjesto lifta i zadržite se nekoliko minuta duže u šetnji, prenosi Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije