Nekoliko savjeta kako da se riješite podočnjaka na prirodan način

Radiosarajevo.ba
Nekoliko savjeta kako da se riješite podočnjaka na prirodan način
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pokušali ste sve, ali i dalje nikako ne možete ukloniti uporne tamne kolutove ispod očiju?

Probajte neki od ovih prirodnih recepata koji će vam pomoći da umanjite podočnjake i otečenost očiju.

1.Spavajte na leđima

Spavanje na stomaku ili sa strane uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju tokom noći, što izaziva podočnjake i otečenost. Pokušajte spavati na leđima i dodatno podignite glavu jastukom.

2.Hladno mlijeko

Natopite vatu hladnim mlijekom i stavite ih na zatvorene oči. Laktozna kiselina koju mlijeko sadrži omekšaće i dodatno nahraniti vašu kožu. Mlijeko sadrži i proteine, enzime, aminokiseline i antioksidanse, koji jačaju i oporavljaju oštećenu kožu.

3.Vrećice zelenog čaja

Na oči stavite ohlađene vrećice skuhanog zelenog čaja i držite ih nekoliko minuta. Ovaj trik posebno će pomoći “umornim” očima, jer kofein, koji se nalazi u čaju, sužava krvne žile ispod očiju i smanjuje crvenilo. Osim toga, čaj će dodatno zategnuti kožu ispod vaših očiju.

4.Kolutovi krastavaca

Krastavci sadrže antioksidanse koji umanjuju iritaciju. Međutim, trik je u tome da krastavci budu izuzetno hladni. Kolutove držite na očima do pet minuta, a efekt hlađenja značajno će smanjiti otekline.

5.Pijte više vode

Ovo je svakako najlakši trik za uklanjanje podočnjaka. Naime, voda pomaže da iz organizma izbacite toksine i ujedno umanjuje količinu soli koja je nakupljena ispod očiju.

6.Skidajte šminku

Iako djeluje kao banalan savjet, vodite računa o tome da ste, prilikom skidanja šminke, uklonili i svu maskaru i sjenke oko očiju. Ponekad obični preparati za skidanje šminke nisu dovoljno djelotvorni, pa za predjel oko očiju koristite proizvode za područje oko očiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije