Neki oblici depresije mogu ukazati na senilnu demenciju

Radiosarajevo.ba
Neki oblici depresije mogu ukazati na senilnu demenciju
Depresija koja se kontinuirano pogoršava u starijoj životnoj dobi može biti prvi indikator rizika pojave demencije, otkrili su naučnici.

Prema tom istraživanju drugi oblici depresije poput kronične depresije nisu povezani s kasnijom pojavom demencije.

Holandski naučnici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom. Zaključili su kako depresija koja se stalno pogoršava može ukazati na rizik od pojave demencije. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry praćeno je više od tri hiljade osoba starijih od 55 godina koje žive u Holandiji. Svi su imali neki oblik depresije ali na početku istraživanja niko nije imao demenciju.

Istraživanje je pokazalo da je samo u skupini kod koje se pojačavala depresija uočen rizik od demencije i u toj skupini od 255 osoba demencija se razvila kod njih 55. Povećani rizik nije uočen u skupini u kojoj je depresija bila istog intenziteta ili u onoj u kojoj je kod ispitanika intenzitet simptoma oscilirao.

Voditelj istraživanja Arfan Ikram s medicinskog centra Erasmus univerziteta u Rotterdamu kaže kako se depresija koja je postupno pojačava čini kao bolji pokazatelj demencije kasnije u životu od drugih pojavnih oblika depresija.

"Postoji mnogo mogućih objašnjenja uključujući i ono da depresija i demencija obje mogu biti simptomi istog stanja ili da je depresija koja se pojačava naprosto prvi dio procesa koji završi demencijom u starijoj životnoj dobi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije