Neka djeca budu djeca: Ove stvari NIKAD ne branite mališanima

Detinjarije
Neka djeca budu djeca: Ove stvari NIKAD ne branite mališanima
Arhiv / Ilustracija
Prilikom vaspitanja djetetu treba postaviti određene granice, ali ne treba mu sve zabraniti. Vašim mališanima nikad nemojte braniti da rade ove stvari ukoliko želite da izrastu u srećne i sigurne ljude.

Ja ću da te nahranim!

 

Ukoliko je ovo rečenica koju koristite svaki put kada se vaše dijete dohvati kašičice ili viljuškice, odmah prestanite! Znamo da je vama lakše da nahranite dijete jer se tada neće mnogo uprljati i neće mrljaviti hranu sto godina, ali budite realni – dijete mora samo da nauči da jede. Šta više, podstičite vaše mališane da sami jedu, lako ćete pospremiti nered za njima. Ukoliko djeca sama jedu prije će naučiti da se oslanjaju na samog sebe i da budu istrajni.

 

Čistim, skloni se!

 

Sigurno nije prijatno ukoliko vam se dijete mota oko nogu dok usisavate ili ribate, ali djeca vole da istražuju i da se ponašaju kao veliki. Ukoliko želite da se dijete od malih nogu nauči redu i radu, pustite ga da vam pomaže u kućnim poslovima. Dajte mu krpu i zamolite ga da očisti jedan ćošak u kući. Dijete će se tako osjetiti bitnim, gradiće samopouzdanje, a vi za koju godinu nećete imati dijete koje će izbjegavati da sredi svoju sobu.

 

Dok živiš pod mojih krovom, ja se pitam!

 

Iako sve više roditelja shvata da je njihovo dijete biće koje ima svoje misli, osjećaje i želje, malo njih zaista i obraća pažnju na ono što im dijete govori. Roditelji moraju da znaju da nisu uvijek upravu, i da ako oni nešto misle ili osjećaju ne znači da i njihovo dijete tako osjeća. Uvijek saslušajte mišljenje svog djeteta i pustite ga da izrazi svoje želje. Ukoliko ga često budete prekidali i govorili mu da je ispravno činiti samo ono što mu vi kažete da je ispravno napravićete jedno nesigurno dijete koje sutra neće znati da se izbori za svoja prava.

 

U kući se ne skače

 

Ukoliko imate dijete i očekujete da vam u kući bude kao u muzeju vrijeme je da se dobro zamislite. Shvatite da mala djeca još nemaju osjećaj odgovornosti i nisu svjesni “štete” koju mogu da naprave. Takođe, djeca moraju da pokažu svoja osjećanja i da izbace višak energije. Umesto što ućutkujete dijete i ne date mu da skače uz muziku, zaigrajte se i vi sa njim. Komšije će sigurno imati razumijevanja ukoliko ne preterujete sa lupanjem.

 

Ne diraj to, isprljaćeš se!

 

Ukoliko djecu vodite u park ili na igralište, normalno je da će da se isprljaju i da će htjeti sve da dodirnu. Budete li djetetu stalno govorili “Pazi”, “Ne diraj to”, “Isprljaćeš se”, možete stvoriti ili inatdžiju koje će da se popne na vrh drveta dok vi ne gledate, ili preplašeno dijete koje neće smjeti da makne dok mu vi za to ne date odobrenje. Umjesto da stalno kritikujete dete, uhvatite ga za ruku i zajedno s njim idite na tobogan, klackalicu, penjalicu i naučite ga kako se te sprave pravilno koriste. Takođe, prođite sa djetetom i pored kante za smeće i sami ubacite u nju neko smeće. Tako će dijete vidjeti da kanta služi da se u nju ubacuju nepotrebne stvari, a ne da se iz nje izvlače otpaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije