Ne vozite pijani: 5 savjeta kako izbjeći vožnju pod utjecajem alkohola

Radiosarajevo.ba
Ne vozite pijani: 5 savjeta kako izbjeći vožnju pod utjecajem alkohola

Vožnja pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a neodgovorni vozači na meti su saobraćajne policije posebno tokom praznika.

Broj saobraćajnih nesreća čiji je uzrok vožnja u pijanom stanju raste na planetarnoj razini, a ovim problemom bavi se i Svjetska zdravstvena organizacija.

Riječ je o ozbiljnom riziku po život svih učesnika u saobraćaju. Alkohol i opijati produžuju vrijeme reakcije vozača. Kada vaše vozilo sudjeluje u nesreći za koju niste krivi, slijedi vam prekršajna prijava ako se ustanovi da ste vozili u pijanom stanju. U slučaju nesreća s težim posljedicama gdje je vozač bio pod utjecajem alkohola vrlo je vjerojatna i kaznena odgovornost, što u konačnici donosi i zatvorsku kaznu, piše Index.hr.

Ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod:

1. Prepoznajte svoje granice

Opće je poznato da dva pića tokom jednog sata vožnju pretvaraju u ruski rulet. Imajte na umu da je sigurna vožnja nemoguća, čak ni dan poslije noćnog izlaska.

2. Odredite trenutak kada je dosta

Prestanite konzumirati alkohol puno prije nego što ćete sjesti za volan. Ako alkohol konzumirate tokom dana, odlazak u noćni provod automobilom nije dobra ideja. Budite spremni na vrijeme prekinuti s pićem, kako biste se potpuno otrijeznili prije vožnje. Alkohol značajno utječe na vaše psihičke, motoričke, a samim time i vozačke sposobnosti.

3. Testirajte sebe

Ako je nužno, kupite aparat koji očitava nivo alkohola u krvi. Na tržištu postoji nekoliko modela, a funkcioniraju kao i alkotest saobraćajne policije.

4. Mislite na druge

Pokušajte na vrijeme prepoznati namjere ljudi u vašem okruženju. To se posebno odnosi na osobe koje su pijane, a žele sjesti za volan. Ako se jasno vidi da je vaš poznanik pretjerao u piću, nemojte dopustiti da vozi, piše wheels24.

5. Ako planirate piti, na vrijeme pronađite prijevoz

Zamolite prijatelja da vas preveze do kuće ili pozovite taksi. Ako imate bilo kakvih nedoumica o tome jeste li trijezni, najbolje je ne sjesti za volan. Spriječit ćete ozbiljne neugodnosti, a u najgorem slučaju i tragediju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije