Ne preterujte s vitaminima B6 i B12, posljedice mogu biti opasne

Radiosarajevo.ba
Ne preterujte s vitaminima B6 i B12, posljedice mogu biti opasne
Pixabay / Ilustracija
Muškarci koji uzimaju velike doze vitamina B6 i B12 imaju veći rizik od dobijanja raka pluća, pokazala je studija The Ohio State Universitya.

Istraživanja su pokazala da je rizik za 30 do 40 procenata viši kod muškaraca koji uzimaju ovaj vitamin zasebno, ne kroz multivitaminski preparat. Pokazalo se da se ovaj rizik uvećao zbog toga što su pušači unosili znatno veće doze vitamina od preporučenih, kako tvrdi autor studije Theodore M. Brasky.

On vjeruje da je u pitanju sinergija vioke doze vitamina, pušenja i rizika od raka pluća kod muškaraca. Oni pušači, muškarci, koji uzimaju najviše doze vitamina B6 imaju tri puta veći rizik od dobijanja raka pluća u narednih šest godina, u odnosu na one koji nisu koristili suplemente.

U slučaju vitamina B12, rizik se skoro učetvorostručio. U pitanju su nivoi veći za 11 puta od preporučene doze u slučaju B6, i 23 puta veće kod vitamina B12.

U malim količinama, ovi vitamini učestvuju u nekoliko vitalnih procesa u tijelu, uključujući i replikaciju DNK. Ali mnogi dodaci sa visokim dozama reklamiraju se kao oni koji povećavaju energiju.  Doktor kaže da je u pitanju čist marketing.

Uvećanje rizika od raka pluća nije otkriven kod žena, niti kod onih koji su uzimali vitamin B9, poznat i kao folna kiselina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije