Ne možete zaspati bez televizora: Odmah prestanite to raditi, a ovo je bitan razlog

Radiosarajevo.ba
Ne možete zaspati bez televizora: Odmah prestanite to raditi, a ovo je bitan razlog
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Visoko kalorična prehrana i sjedilački način života najčešća su objašnjenja za pretilost, no nedavna istraživanja također su povezala izloženost umjetnoj rasvjeti tokom noći i povećanje težine, navode naučnici u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine.

Za potrebe sadašnjeg istraživanja maučnici su pratili gotovo 44.000 uglavnom zdravih žena u dobi od 35 do 74 godine, prennosi Hina.

Mnoge od njih, oko 17.000, spavale su uz noćno svjetlo u sobi, više od 13.000 spavalo je uz upaljeno svjetlo izvan sobe dok je oko 5.000 spavalo uz upaljeno svjetlo ili uključeni televizor u spavaćoj sobi.

Na početku istraživanja žene su uglavnom imale prekomjernu težinu no nisu bile i pretile, prema indeksu njihove tjelesne mase (BMI) – odnosu težine i visine.

BMI između 18,5 i 24,9 smatra se dravim, onaj od 25 do 29,9 označava prekomjernu tjelesnu težinu, iznad 30 znači pretilost a više od 40 tešku pretilost.

Nakon gotovo šest godina praćenja žene koje su spavale uz uključeni televizor ili upaljeno svjetlo imale su 22 posto veće izglede za prekomjernu težinu i 33 posto veće izglede za pretilost u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku čak i bez noćnog svjetla ili svjetla električnog sata.

Studija nije bila kontrolirani eksperiment pa stoga ne može služiti kao dokaz toga utječe li i koliko umjetno svjetlo tokom noći na razvoj pretilosti.

Unatoč tome voditelj studije dr. Yong-Moon Park kaže: “Ugašena svjetla u vrijeme spavanja mogu smanjiti izglede žene za razvoj pretilosti”, javlja Hina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije