Ne mora uvijek biti od krompira: Musaka od patlidžana, karfiola i tikvica

Radiosarajevo.ba
Ne mora uvijek biti od krompira: Musaka od patlidžana, karfiola i tikvica
Foto: Depositphotos / Ilustracija
Većini ljudi kod nas je prva asocijacija na musaku jelo sa krompirom.

Međutim, mnogi više vole musake koje se prave od plavog patlidžana, sa ukusom karfiola, od tikvica sa mesom i paprikom, pišu Novosti.

Od plavog patlidžana

Potrebno je: 1 kg plavog patlidžana, 500 g mljevenog mesa, 200 g brašna, 2 kašike kisele pavlake, glavica crnog luka, 7 jaja, 1 dl mleka, 1 dl ulja, so, biber

Oljušteni patlidžan isjecite po dužini na kriške debljine 0,5 centimetara i potopite u činiju sa hladnom slanom vodom kako bi izgubio gorčinu. Umutite 5 jaja i malo ih posolite, a u drugi tanjir stavite brašno. Svako parče patlidžana umačite u brašno, pa u jaja i pržite na ulju dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim dobro propržite sitno isjeckan crni luk, mljeveno meso, so i biber. Umutite dva jajeta, mlijeko i pavlaku, i dodajte so. U vatrostalnu posudu poredajte najprije red pohovanog patlidžana a preko toga pola fila od mesa i zalijte trećinom preliva od jaja i mlijeka. Zatim poređajte drugi red patlidžana, mesa i preliva. Redanje musake završite patlidžanom i prelijte preostalim prelivom od mlijeka i jaja. Musaku pecite u rerni 45-50 minuta na 200 stepeni.

Sa ukusom karfiola

Potrebno je: 1 kg karfiola, 300 g mljevenog mesa, 3 kašike ulja, 2 jajeta, 2 čena bijelog luka, čaša kisele pavlake, šoljica mlijeka, glavica crnog luka, kašika paradajza iz konzerve, kašika biljnog začina, peršunov list, biber, so

musaka_od_karfiola_ilustracija_depositPhotos1.jpg - undefined

Musaka od karfiola      (Foto: Depositphotos)

Karfiol zajedno sa listovima isjecite na veće komade i kuhajte u slanoj vodi u koju ste prethodno dodali šoljicu mlijeka. Napola skuhani karfiol iscijedite a na ulju propržite sitno sjeckan crni luk i meso, pa dodajte paradajz, biljni začin, mljeveni biber i malo vode. Kada meso omekša, ubacite isjeckani bijeli luk i peršunov list. U odgovarajuću posudu poredajte polovinu karfiola, preko toga prženo meso i ponovo red karfiola. Pomiješajte jaja i pavlaku sa malo soli i prelijte preko musake, a zatim otprilike pola sata pecite na jakoj temperaturi.

Tikvice sa mesom i paprikom

Potrebno je: 1 kg tikvica, biljni začin, manja glavica crnog luka, 2 manje mrkve, 400 g mljevenog mesa od junećeg buta, 2 čena bijelog luka, biber, ulje, 2 jajeta, malo mlijeka, 4 kašike kisele pavlake

musaka_od_tikvica_ilustracija_depositPhotos1.jpg - undefined

Musaka od tikvica          (Foto: Depositphotos)

Propržite sjeckani crni luk i rendanu mrkvu, a kada smekša dodajte mljeveno meso i pržite još desetak minuta. Ubacite biljni začin, biber i bijeli luk i sve dobro promiješajte. Tikvice isjecite na kolutove i dodajte biljni začin. Polovinu tikvica poredajte u posudu za pečenje sa vrlo malo ulja. Preko toga stavite fil od mljevenog mesa i poredajte drugu polovinu tikvica. Poklopite i ubacite u rernu da se peče. Poslije otprilike 40 minuta preko musake dodajte preliv od jaja i mlijeka, kisele pavlake i biljnog začina i vratite u rernu da se peče još 20 minuta na 150 stepeni, bez poklopca. Musaku dekorišite peršunom i crvenom ljutom paprikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije