Ne dozvolite da vas dijete ne poštuje

Radiosarajevo.ba
Ne dozvolite da vas dijete ne poštuje
Pixabay / Ilustracija
Djeca često provjeravaju koje su vaše granice, odgovaraju vam, bezobrazna su, namjerno krše pravila…

Kako vas ne bi doveli do ivice nervnog sloma, udahnite duboko i pročitajte ove savjete.

Zadržite pribranost

Upamtite da od vaše reakcije zavisi dalji odnos s djetetom – da li će biti pozitivan ili negativan. Ukoliko budete previše blagi, "ludiranje" bi se moglo pogoršati. Ako ste suviše strogi, dijete će se osjećati sputano, a to može kasnije dovesti do problema u komunikaciji s drugima. Ono tokom ispada proživljava jake emocije, pa vikanje, prijetnje, i rečenice poput: "Kako se usuđuješ, ja sam ti majka", samo mogu pogoršati situaciju. Stručnjaci savjetuju da duboko udahnete, izbrojite do deset i dobro razmislite da li to što namjeravate da kažete zaista poboljšava stvari. Najbolje je da kažete da ćete pričati poslije, kada se oboje "ohladite". Naravno, to i uradite, najgore je ako dijete pomisli da su to "prazne prijetnje".

Pronađite pravi uzrok

Odgovaranje roditeljima nije uvijek odraz trenutne situacije, pravi razlog može biti u nečemu što nije u vezi s tim. Možda ima probleme s prijateljima u obdaništu ili školi, pa se "istresa" na roditelje. To ćete da primijetite ako se vraća nervozno iz vrtića ili poslije časova. Ostanite pribrani i postavite direktno pitanje: da li se nešto desilo u školi (obdaništu)? Kad dođete do izvora problema, lakše ćete ga riješiti.

Odredite granice

Vaše poslušno dijete bilo je dobro do jučer, a danas odgovara: "Skini mi se s vrata"… Možda samo ponavlja ono što je čulo i ne shvata da je to nepristojno. Klinci često čuju svoje prijatelje kako odgovaraju roditeljima i žele da ih oponašaju, kažu psiholozi. Zato recite da je u redu da kaže da je ljuto, umorno, ili mu trenutno nije do priče. Ali, naglasite vikanje i drskost nisu opcije.

Objasnite posljedice

Kada kažete djetetu kakvo ponašanje i koje fraze su neodgovarajuće, objasnite i kakve će biti posljedice ako pređe granicu. To može da bude gubitak određenih privilegija, dodatni kućni poslovi koje će morati da uradi, raniji odlazak u krevet… Neka unaprijed zna koje su moguće kazne, kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Budite dosljedni, držite se pravila, to je jedini način da pokažete da ste ozbiljni.

Pazite šta i kako pričate

Bitno je da vi budete uzor najmlađima. Oni uče tako što imitiraju to što su čuli i vidjeli, prije svega kod kuće. Ako roditelji imaju oštar ton u razgovoru, mislit će da je to u redu. Potrudite se da se s poštovanjem odnosite prema članovima porodice, prijateljima, komšijama, čak i kada mislite da dijete nije u blizini (male uši često čuju sve).

Pohvalite ljubaznost

Obratite pažnju na to kada je dijete ljubazno, zahvalno i učtivo, nemojte da propustite da ga pohvalite. Time pokazujete odobravanje takvog ponašanja, a mališani se osjećaju lijepo kada uvide da mama i tata primjećuju kako su dobri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije