Ne čudite se, neka djeca se prvi put zaljube već sa pet godina

Radiosarajevo.ba
Ne čudite se, neka djeca se prvi put zaljube već sa pet godina
Simpatije su nešto što se oduvijek podrazumjevalo u životu mališana i bojilo svačije djetinjstvo, ali se danas javljaju mnogo ranije i u malo ozbiljnijoj formi nego ranije.

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da djevojčice već u trećoj godini umiju da naglas kažu da im je drug iz vrtića ili komšija dečko, dok već u petoj govore da su se zaljubile, prenose Novosti.

Dječaci su tu malo tvrđi, što ne znači da i oni nemaju simpatiju. Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vrijeme uoče znake dječje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dijete najvjerovatnije neće željeti pričati o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan dio odrastanja.

Oni savetuju kako da lakše prepoznate da li se vaše dijete "zaljubiška" i kako da se prema tome postavite.

- Čim se spomene ime simpatije, ono se smješka, crveni ili počinje da se vrpolji. Vi se pravite kao da to ne vidite.

- Ako primjetite da priča samo o jednom drugu/drugarici ili se u vrtiću ne odvaja od njega, pitajte ga da li se u njegovom prisustvu osjeća posebno.

- Ukoliko vam sam to prizna, nemojte da ga zadirkujete, jer će u kasnijim godinama izbjegavati da vam povjerava ljubavne probleme.

- Nemojte cijeloj rodbini da ispričate kako sumnjate da je vaše dijete zaljubljeno u tu i tu osobu, nego se pravite kao da se ništa ne dešava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije