Roditeljstvo / Ne čudite se, neka djeca se prvi put zaljube već sa pet godina

03. 01. 2019. u 19:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Simpatije su nešto što se oduvijek podrazumjevalo u životu mališana i bojilo svačije djetinjstvo, ali se danas javljaju mnogo ranije i u malo ozbiljnijoj formi nego ranije.

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da djevojčice već u trećoj godini umiju da naglas kažu da im je drug iz vrtića ili komšija dečko, dok već u petoj govore da su se zaljubile, prenose Novosti.

Dječaci su tu malo tvrđi, što ne znači da i oni nemaju simpatiju. Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vrijeme uoče znake dječje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dijete najvjerovatnije neće željeti pričati o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan dio odrastanja.

Oni savetuju kako da lakše prepoznate da li se vaše dijete "zaljubiška" i kako da se prema tome postavite.

- Čim se spomene ime simpatije, ono se smješka, crveni ili počinje da se vrpolji. Vi se pravite kao da to ne vidite.

- Ako primjetite da priča samo o jednom drugu/drugarici ili se u vrtiću ne odvaja od njega, pitajte ga da li se u njegovom prisustvu osjeća posebno.

- Ukoliko vam sam to prizna, nemojte da ga zadirkujete, jer će u kasnijim godinama izbjegavati da vam povjerava ljubavne probleme.

- Nemojte cijeloj rodbini da ispričate kako sumnjate da je vaše dijete zaljubljeno u tu i tu osobu, nego se pravite kao da se ništa ne dešava.

NEMA KOMENTARA