Ne bacajte je: 2 fina recepta s bijelim dijelom lubenice koji će vas osvježiti

Radiosarajevo.ba
Ne bacajte je: 2 fina recepta s bijelim dijelom lubenice koji će vas osvježiti

Kada smo bili djeca zaobilazili smo je u širokom krugu, no što smo stariji to nam je draža. Riječ je o bijelom dijelu lubenice koji se nalazi između slatkog crvenog ploda i kore, piše Punkufer.hr.

Iako je najukusniji dio ovog slatkog povrća crveno i sočno srce, kora od lubenice može biti jednako ukusna i zanimljiva za pripremu.

Sljedeći puta kada „smažete“ slatku lubenicu, nemojte bacati koru, već je iskoristite za pripremu ukusnih i jednostavnih jela, idealnih za ljetno osvježenje, a mi vam donosimo dva odlična recepta.

Salata od kore od lubenice

Sastojci:

1 kiselo vrhnje
3 češnja bijelog luka
bijeli dio lubenice
1/2 krastavca
1 paprika
2-3 rotkvice
1 kašikica maslinovog ulja
vinsko sirće ili aceto balzamico

Postupak:

1. Koru od lubenice ogulite te odrežite eventualne ostatke od crvenog, slatkog djela.
2. Lubenicu, krastavac, rotkvicu i papriku naribajte, a bijeli luk nasjeckajte.
3. Naribano povrće i bijeli luk stavite u posudu za salatu te dodajte sol, papar i vrhnje
4. Dodajte maslinovo ulje i malo octa (po želji) te sve dobro izmiješajte, spremite u frižider da se ohladi te poslužite uz jelo.

Hladna juha od kore od lubenice

Sastojci:

1 kriška kore od lubenice
1 manji krastavac
200 ml jogurta
1 do 2 češnja bijelog luka
1 kašikica soka od limuna
Prstohvat kopra
1 kašika maslinovog ulja
sol, papar

Postupak:

1. Koru od lubenice i krastavac ogulite i narežite ih na kockice.
2. Bijeli luk ogulite i nasjeckajte.
3. U blender ubacite nasjeckano povrće, sol, papar, limunov sok, ulje i jogurt te sve zajedno izmiksajte.
4. Supu servirajte na tanjuru te je začinite s malo usitnjenog kopra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije