Nauka zna zašto: Muškarci su najprivlačniji sa 50 godina

Radiosarajevo.ba
Nauka zna zašto: Muškarci su najprivlačniji sa 50 godina
Foto: Twitter / Brad Pitt
Studija iz magazina Science Advances bazirala se na osnovu 200.000 korisnika i broja poruka koje su primali od suprotnog spola tokom mjesec dana korištenja "popularnog besplatnog servisa za upoznavanje".

Kada je riječ o traganju za partnerom na internetu, nova studija je pokazala ogromnu disproporciju u privlačnosti: muškarci su najprivlačniji ženama sa 50 godina, dok su žene najprivlačnije sa 18 godina.

"Starosni gradijent za žene je definitivno iznenađujući, posebno zbog toga da je stabilno opadao od starosnog doba žene sa 18 do 65. godine, i s obzirom koliko je strmo padao", rekla je Elisabeth Brach, profesorica psihologije na Univerzitetu u Michigenu i autorica studije.

Ova studija u časopisu Science Advances nije iznenađenje za razvojne psihologe koji kažu da se poklapa sa evolucionom teorijom parenja i time da mladost sugeriše plodnost.

Takođe, muškarčeva privlačnost raste kako raste i njegov stepen obrazovanja, a što se žena tiče, njima privlačnost raste do prve diplome, a poslije toga opada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije