Nauka tvrdi: Postoje tri strategije kako da veoma brzo prebolite bivšeg partnera

Radiosarajevo.ba
 Nauka tvrdi: Postoje tri strategije kako da veoma brzo prebolite bivšeg partnera
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Na koji god ste način okončali svoju vezu, prekid nikada nije jednostavna stvar.

Ne možemo si narediti da eliminiramo bol koju osjećamo. No, nauka kaže kako postoje tri strategije koje vode do stanja kada možemo reći "prebolio sam ga/je".

Naime, nedavno je istraživanje uključilo 24 sudionika u razmaku godina od 20 do 37 godina, veze su im trajale otprilike dvije i pol godine, a nije bilo važno jesu li oni ostavljali ili ih je neko ostavio, piše RTL.hr.

Prva strategija koju su naučnici testirali uključuje razmišljanje o negativnim stvarima koje su karakterizirale bivšeg partnera. Loše i iritantne navike natjerat će vas da manje žalite za izgubljenim. 

"U redu je voljeti nekoga iako više nismo zajedno", druga je strategija. Iako ova strategija direktno ne mijenja ljubavne osjećaje prema bivšem partneru, polako vam odvraća pažnju od njega. 

Nađite nešto što će vas odvratiti od razmišljanja o njemu/njoj - treća je strategija. Hrana, putovanja, prijatelji, hobiji, bilo što da vas uveseljava i zbog čega ćete se osjećati ugodnije. 

Od ove tri navedene strategije, razmišljanje o negativnim stranama bivšeg partnera je najučinkovitija. Sasvim je i jasno zašto. Na taj način postepeno zaboravimo sve ono dobro i manje patimo za izgubljenom osobom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije