Nauka potvrdila: Ovo se događa s vašim tijelom kad prestanete jesti meso

Radiosarajevo.ba
Nauka potvrdila: Ovo se događa s vašim tijelom kad prestanete jesti meso
Foto: Profimedia / Ilustracija
Prema istraživanju koje je proveo Human Research Council, hiljade i hiljade ljudi svake godine odriču se mesa i ribe, no u rezultatima njihove studije navodi se i kako se čak 84 posto njih vrati mesu.

Novija studija pak navodi da čak trećina aktualnih vegetarijanaca potajno jede meso kad se napiju. Oni koji ustraju u svojoj odluci mogu očekivati promjene na svome tijelu, a neke od njih naučnici su i dokazali.

Izgubit ćete kilograme

Vegetarijansku prehranu kao učinkovit način gubljenja težine sugerira studija objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, ističući da su ispitanici koji su je primjenjivali u prosjeku izgubili oko 3,5 kilograma. Prema jednoj novijoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Internal Medicine, veganstvo se pokazalo superiornim pred 11 dijeta usmjerenih gubitku težine pa, umjesto strogih režima prehrane, pokušajte svoje obroke temeljiti na povrću, voću, cjelovitim žitaricama i grahu.

Snizit ćete nivo holesterola

Osim kilograma, pad biste mogli osjetiti i na nivou holesterola. Iako je u većoj mjeri nivo holesterola određena genetski, na nju također utječu tjelovježba i prehrana. Analiza objavljena u časopisu Nutrition Reviews primjećuje niži nivo ukupnog holesterola kod vegetarijanaca koji temelje prehranu na hrani biljnog porijekla, nego kod svejeda.

Crijeva će vam biti čišća

Osobe koje ne konzumiraju meso imaju čišća crijeva od osoba koje ga konzumiraju na dnevnoj bazi. U normalnim okolnostima meso se počinje vrlo brzo raspadati pa ga se tretira raznim konzervansima, a često potječe i od životinja kojima su davani hormoni i antibiotici. Vegani i vegetarijanci konzumiraju velike količine vlakana, fitonutrijenata i antioksidanata, zbog čega je njihov probavni sustav čišći. Pored toga, više vlakana i dobrih bakterija u crijevima vegetarijanaca smanjuje mogućnost upala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije