Naučnici tvrde: Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje
Novo istraživanje pratilo je vezu između raspoloženja i hrane - pročitajte šta trebate jesti kako biste bili sretni.

Vježbanje potiče hormone sreće 

Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje, kažu naučnici. Emocionalno gledajući, vi ste ono šta konzumirate od prehrane. Novo istraživanje objavljeno u Nutritional Neuroscience pratilo je vezu između raspoloženja i hrane kod odraslih.

Jedenje crvenog mesa i peradi potiče veselje kod mlađih osoba. Isto tako, oni stariji od trideset godina trebaju voće - i njihov niz antioksidansa - da ostanu u dobrom raspoloženju. Meso sadrži spojeve koji povećavaju proizvodnju dopamina, takozvanog "sretnog hormona" koji podiže raspoloženje. No, nada se ne gubi za vegetarijance: redovna tjelovježba ima isti učinak, rekla je Lina Begdache za The New York Post.

Voće će usrećiti osobe u starosnoj skupini od trideset godina na više

"Mlade odrasle osobe koje su jele meso (crveno ili bijelo) manje od tri puta sedmično i vježbale manje od tri puta sedmično pokazale su značajan mentalni poremećaj", dodao je Pressdache, pomoćnik profesora zdravstvenih studija na Univerzitetu Binghamton u saopćenju za medije.

Crveno meso usrećiti će osobe tinejdžerske i mlađe dobi

Za starije odrasle osobe, preporuke su malo drugačije. Utvrdili su da imaju koristi od antioksidansa koji se nalaze u plodovima jer se bore protiv slobodnih radikala koji se povećavaju kada stariramo. Oni su, misle naučnici, odgovorni za pozitivan učinak na raspoloženje učesnika

Kafu je bolje izbjegavati za dugoročan, pozitivan efekt 

Za dodatni emocionalni krah u koji ulazi starosna skupina preko trideset godina, Begdache predlaže izbjegavanje kofeina:

"Naša sposobnost reguliranja stresa (s godinama) se smanjuje, pa ako se konzumira hrana koja aktivira odgovor na stres (previše ugljikohidrata), imamo veću vjerovatnost da doživimo mentalne tegobe", kaže Begdache. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije