Rusija / Naučnici se pohvalili: Pronašli način da liječe rak

05. 03. 2017. u 18:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ruski naučnici tvrde da su, u saradnji sa evropskim kolegama, pronašli način da istovremeno dijagnostikuju i liječe rak, a novi metod podrazumijeva korištenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka.

Pri tom, liječenje novim metodom ne bi štetilo zdravim ćelijama, prenosi Tanjug.

"Pronašli smo 'blaži' režim terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja prije svega unutarćelijskih organela nanočesticama", kaže Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov".

On ističe da ovaj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta. Fizičari, hemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi su posljednjih godina počeli da razvijaju nove metode za obavljanje hirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tijela i nanošenja povreda tkivima i organima, navodi Sputnjik.

Na primjer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrijavaju pomoću lasera, što uništava rak, a ne šteti zdravim ćelijama, dok slično djeluje i genska terapija i specijalni lijekovi koji sputavaju rast krvnih sudova i tumora i tako "guše" ćelije raka.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma, obložene specijalnim sastavom polimera, koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje i za "ubijanje" raka, uz pomoć ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u liječenju raka, kažu naucnici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često deluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije.

Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava naučnicima da ih izuče zbog njihove nedugovječnosti i toksičnosti.

Ruski stručnjaci sa "Lomonosova" sada su riješili taj problem, i to tako što su nanočestice od poroznog silicijuma obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze.

Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u poređenju sa njihovim "golim" pandanima nego i svjetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i ćelije izučavaju.

Ove čestice naučnici su ispitali na kulturama ćelija raka na ljudskom grkljanu, i to tako što su ga zračili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nanočestica.

Eksperimenti su pokazali da "čist" ultrazvuk ne djeluje na ćelije raka, dok ih u kombinaciji sa nanočesticima pažljivo ubija.

Osim toga, te nanočestice, kako ističu naučnici, mogu da se koriste za dostavu lijeka i drugih molekula u zdrave ćelije ili ćelije raka.

Zagrijavanje pomoću ultrazvuka ili radiotalasa će, kako navode, molekule lijeka učiniti pokretljivijim, a samim tim to će ojačati njihovu efikasnost, zaključuje Sputnjik.

NEMA KOMENTARA