Naučnici konačno objasnili zbog čega zglobovi pucketaju

Radiosarajevo.ba
Naučnici konačno objasnili zbog čega zglobovi pucketaju
Foto: Pixabay / Ilustracija
Američki i francuski naučnici istraživali su nastanak zvuka pucketanja zglobova.

Prepoznatljiv zvuk može da se objasni s tri različite matematičke jednačine, objašnjavaju naučnici koji tvrde da do zvuka pucketanja zglobova dolazi zbog malih mjehurića koji pucaju u tečnosti zglobova prilikom promjene pritiska. 

O tom fenomenu raspravlja se skoro cijelo stoljeće, a sada je njime počeo da se bavi i student prirodnih nauka Vineeth Chandran Suja, pošto mu se pucketanje zglobovima dogodilo na času, piše BBC

Sa svojim profesorom, doktorom Abdulom Barakatom, razvio je tri jednačine koje objašnjavaju zvuk koji nastaje kada "lomimo" prste na rukama, odnosno zglobove. 

"Prva jednačina opisuje varijacije pritiska unutar našeg zgloba kada pucketamo njima, druga opisuje varijacije veličine mjehurića tečnosti, kao odgovor na varijacije pritiska, dok treća jednačina povezuje veličinu varijacije mjehurića s onima koji proizvode poznati zvuk", objasnio je Barakat. 

"Kada pucketamo zglobovima, mi ih ustvari razdvajamo, a kada to činimo, pritisak se smanjuje. Pojavljuju se mjehurići u tečnosti koja 'podmazuje' zglobove, poznatoj kao sinovijalna tečnost. Tokom procesa pucketanja zglobova, dolazi do različitih varijacija pritiska u zglobu, što prouzrokuje veliku brzinu kretanja mjehurića, a to dovodi do zvuka koji povezujemo sa pucketanjem", zaključio je Chandran Suja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije