Narodna medicina: Čudesna svojstva kantariona

Radiosarajevo.ba
Narodna medicina: Čudesna svojstva kantariona
Pixabay / Kantarion

Čaj od gospine trave ili kantariona pospješuje san. Trudnice ga ne smiju piti, ali se mogu mazati kantarionovim uljem protiv strija. uz to, kliničkim ispitivanjima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoloženja.

Iako je kantarion (Hypericum perforatum) vrlo cijenjen u narodnoj medicini i pomaže kod jetrenih i žučnih tegoba, najbolje je istraženo njegovo djelovanje protiv depresije. 

Tad se najčešće u liječenju koriste čaj ili tinktura. Čak je i kliničkim ispitivanjima potvrđen utjecaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dvije sedmice primjećuju promjene.

Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dvije sedmice i procijedite. Od dva do tri puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura treba trajati od četiri do šest sedmica, no prije korištenja posavjetujte se s liječnikom te sa stručnom osobom, osobito ako imate težih problema s anksioznošću. 

Za čaj protiv depresije jednu do dvije kašikice suhog kantariona ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer popijte po šolju čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest sedmica zaredom. Važno je istaknuti kako trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.  Umanjuje i osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i  kod ljudi koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom te se preporučuje i ženama u menopauzi.

Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobiva namakanjem cvijeta gospine trave (Hipericum perforatum) u djevičanskome maslinovu ili nekom drugom hladno prešanom ulju. Ovo se ulje smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi niz simptoma - od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, preko blage depresije pa do ginekoloških smetnji. Zbog toga je bočicu kvalitetnoga kantarionova ulja dobro imati u kućnoj apoteci.  Poslužit će za njegu kože i kose te kao podloga za masažu te za njegu i masažu novorođenčadi. Regenerira kožu i hidratizira, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitis). Odlično je za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže. Zavoj s uljem stavlja se na najosjetljivija mjesta, poput leđa, i potrebno ga je mijenjati nekoliko puta na dan. 

Za umorna stopala i protiv strija

Za masažu stopala pripremite 10 ml kantarionova ulja, pet kapi paprene metvice i pet kapi lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i podignite ih na povišeno. Kantarionovo ulje koriste i trudnice protiv strija.

Za lice i vrat nakon sunčanja

U čaši hladnog čvrstog jogurta pomiješajte kašiku kantariona. Nanesite na lice i dekolte te na druge crvene dijelove tijela. Ostavite pola sata pa isperite. Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka kantarion se maže nekoliko puta na dan.

Bere se od juna do augusta

Gospina trava bere se od sredine juna do augusta. Ubire se gornji zeleni dio jer se u cvjetovima i gornjim listovima nalazi najviše aktivnih tvari. U listovima se nalaze sitne uljne žlijezde, pa kad ih okrenete prema suncu, izgledaju kao da su puni rupica.  Ljekovito vino je za bolju probavu Potrebno je 40 g cvjetova gospine trave preliti litrom kvalitetnog vina i ostaviti da odstoji na toplome mjestu mjesec dana. Nakon toga cvjetove dobro ocijedite, a vino malo zasladite. Za bolju probavu piju se dvije čašice na dan prije jela. Kantarion se nikad ne koristi za sunčanje  foto: Valentyn Volkov Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ono je fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo koristiti neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži baš nikakve zaštitne faktore, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije