Napravite čokoladni mint tart

Radiosarajevo.ba
Napravite čokoladni mint tart
Ovih dana na trpezama ne nedostaje slatkiša, ali ako ste planirali pripremati još nešto, evo odličnog recepta.

Sastojci:

  • Rastopljeni maslac
  • 250 gr brašna
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • jedno žumance
  • 1,5 kašika hladne vode
  • jedno bjelance
  • 125 gr putera
  • 60 gr šećerne glazure

 

Mint glazura

  • 300 gr bijele čokolade
  • 150 ml vrhnja
  • 2 kašike mint kreme

 

Tamna čokolada glazura:

  • 300 gr mint tamne čokolade
  • 250 ml vrhnja

 

Priprema:

Premažite tepsiju (22 cm) rastopljenim maslacem. Pomješajte brašno, puter, šećer i kokos dok se ne naprave male grudvice. Dodajte žumance i vodu i promiješajte dok se tijesto ne sjedini. Zatim mješavinu prenesite na radnu površinu i mijesite dok ne postane glatka, a nakon toga oblikujte u disk. Ostavite u frižider 10 minuta.

Razvaljajte tijesto između dva komada papira za pečenje tako da dobijete disk debljine 3 mm. Oblikujte tijesto tako da se lijepo uklopi u tepsiju i ostavite u frižider na 20 minuta.

Zagrijte rernu na 180 C. Stavite tijesto u rernu da se peče 10 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Premažite bjelancetom da se popune pukotine u tijestu.

Kako biste napravili mint glazuru, ubacite čokoladu u vatrostalnu posudu. Vrhnje ubacite u tavu i ostavite da proključa, zatim prelijte čokoladu vrhnjem i ostavite jednu minutu.

Miješajte lagano i ubacite mint kremu. Prelijte preko tijesta i ostavite jedan sat. Da napravite glazuru od čokolade, ubacite čokoladu u vatrostalnu zdjelu, kremu stavite da proključa i prelijte preko čokolade. Ostavite jednu minutu. Zatim lagano promiješati i preliti preko mint glazure. Kolač je potrebno hladiti tri sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije