Namirnice koje pomažu kod smanjenja upala

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje pomažu kod smanjenja upala
Hronične upale u organizmu drže naše tijelo pod stalnim stresom.

Kada upala dosegne vrhunac, to za posljedicu može da ima razne bolesti kao što su srčane tegobe, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji. 

Hrana koju jedemo ima važnu ulogu u zdravlju našeg organizma, pa može da utječe i na smanjenje upala koje se javljaju u organizmu. Ove namirnice mogu biti od velike pomoći ako želite što bezbolnije i brže da smirite upale, ili da na njih djelujete preventivno.

1. Borovnica

Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog protivupalnog dejstva pomoći će u borbi protiv upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice, također, poboljšavaju koncentraciju i daju energiju.

2. Sirovi kakao

Sirovi kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. On sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Bogat je mineralima, pogotovo magnezijem, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.

3. Kokosovo i maslinovo ulje

Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo, djeluje antibakterijski i antivirusno. Liječi kardiovaskularne probleme i snižava holesterol.

4. Cimet i kurkuma

Cejlonski cimet ima ljekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke nivoe antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito ljekovit začin jer ima antiupalna svojstva. Obnavlja crijevnu floru, smanjuje nadutost kao i upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji s medom odlična je kao prirodni antibiotik.

5.Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lješnjaci koji su bogati magnezijem, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koja stvaraju osjećaj sitosti.

6. Peršun

Ima visoke nutritivne vrijednosti i odličan je izvor vitamina C. Liječi upale i dobar je izvor folne kiseline koja je dobra za zdravlje srca. Zbog svog protivupalnog djelovanja, utječe na smanjenje učestalosti gripa i prehlada.

7. Kelj

Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno dejstvo. Jača imunitet zbog vitamina C, koji izvrsno djeluje na sistem krvnih sudova i smanjuje rizik od srčanog udara.

Međutim, budite pažljivi s povrćem. Iako je špinat dobra i zdrava namirnica, ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe s bubrežnim oboljenjima. Špinat može da utječe na bubrežni kamenac i stvaranje upala.

8. Plava riba

Srdele, inćuni, skuša i tuna sadrže visoke nivoe omega-3 masnih kiselina, koje su odlični čuvari krvnih sudova. Plava riba je bogata proteinima i vitaminima D i B. Odlična je za zdravlje kostiju, jer poboljšava apsorpciju kalcija. 

Treba, međutim, napomenuti da losos ne bi trebalo previše konzumirati, iako sadrži omega-3 masne kiseline. Losos, uz omega-3, sadrži i omega-6 masne kiseline, koje djeluju upalno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije