Najzdraviji sok: Jednostavna priprema i višestruko djelovanje

Radiosarajevo.ba
Najzdraviji sok: Jednostavna priprema i višestruko djelovanje
Kurkuma je popularan začin, naročito u Indiji, gdje se dodaje mnogim jelima, i to ne samo zbog specifičnog okusa nego i zbog zdravstvenih prednosti.

Osim kao dodatak hrani, kurkuma ima niz prednosti za naš organizam, a na prvom mjestu je antiupalni efekt. 

Ovaj napitak kombinira kurkumu s nekoliko drugih sastojaka koji su također izuzetno korisni. Napitak je bogat vitaminom C i antioksidansima, djeluje protiv bolova i upale povezanih s artritisom i drugim hroničnim bolovima, a koristan je kao izvor obilja vitamina za sveukupno zdravlje. 

Sastojci

1 kašika kurkume
1 komad svježeg đumbira (5 cm)
5 mrkvi
2 limuna
1 naranča
1 krastavac

Oguliti agrume i isjeckati uz đumbir i mrkve. Smiksati sve sastojke zajedno u blenderu ili sokovniku i služiti rashlađeno. Za najbolje rezultate, popijte ovaj sok ujutro, pola sata prije doručka.

Kako djeluje

Limun je odličan prirodan izvor vitamina C, što je dobro za imuni sistem. Ali, da li ste znali da vitamin C povećava apsorpciju željeza i smanjuje rizik od moždanog udara. Razlog više da ovaj napitak bude dio svakodnevne ishrane. 

Đumbir, uz izuzetno djelovanje na probavu, koristi se za liječenje različitih izvora mučnine, uključujući jutarnje mučnine ili mučnine od hemoterapije. Nedavne studije otkrile su da đumbir ima protuupalno dejstvo i može se koristiti za liječenje artritisa i drugih hroničnih bolova. 

Puna vitamina A, mrkva se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sok od ovog povrća može spriječiti ili usporiti razvoj raka a odličan je izvor esencijalnih hranjivih tvari. 

Pravi junak ovog pića - kurkuma prepoznata je kao podjednako jako antiupalno sredstvo što je čini idealnom za terapeutsku upotrebu protiv stanja kao što je artritis. Može se koristiti i za liječenje drugih bolnih stanja. Efikasna je i protiv čira na želucu i probavnih smetnji, savjetuje Dailyhealthpost

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije