Riješena dilema: Da li su elektronske cigarete manje štetne od klasičnih

Fena
Riješena dilema: Da li su elektronske cigarete manje štetne od klasičnih
/ Foto: obs/CLICKSMOKER
Studija o opasnosti i nivou kancerogenih tvari u organizmu, objavljena u Velikoj Britaniji, pokazuje da je konzumacija elektronskih cigareta manje štetna od pušenja klasičnih duhanskih cigareta.

Istraživači su utvrdili da su pojedinci - koji su prešli s konzumacije klasičnih cigareta na e-cigarete ili na zamjenske nikotinske terapije (NRT), poput žvakaćih guma ili flastera - u razdoblju od najmanje šest mjeseci imali znatno niže nivoe toksina u slini i urinu od onih koji su nastavili pušiti klasične cigarete.

"Naša studija se naslanja na postojeće dokaze o tome da su elektronske cigarete i zamjenske nikotinske terapije daleko sigurnije od klasičnih cigareta, i upućuje na postojanje vrlo niskog rizika od njihove dugotrajne upotrebe", kaže Lion Shahab, specijalist epidemiologije i javnog zdravstva na University Collegeu u Londonu koji je vodio istraživanje. 

Prema podacima Euromonitor Internationala, tržište elektronskih cigareta, koje zagrijavaju nikotin i začinjenu tekućinu u paru, u godinu dana je poraslo za osam milijardi dolara, što je trostruko više od NRT proizvoda.

Međutim, one su i dalje značajno podređene tržištu klasičnih cigareta, čija vrijednost doseže oko 700 milijardi dolara, javlja Hina. 

Mnogi stručnjaci u zdravstvu smatraju kako su e-cigarete ili nikotinski flasteri niže rizična alternativa klasičnom pušenju te potencijalno glavno sredstvo u borbi za javno zdravlje.

No, neki dovode u pitanje njihovu dugoročnu sigurnost te brinu da bi mogle djelovati tek kao 'predah' od uzimanja klasičnih cigareta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije