Najvažniji obrok u danu: Zašto ne biste smjeli preskakati doručak

Radiosarajevo.ba
Najvažniji obrok u danu: Zašto ne biste smjeli preskakati doručak
Pixabay / Ilustracija
Novo istraživanje pokazalo je da odrasle osobe koje su propustile prvi obrok u danu, imaju dvaput veću mogućnost blokiranih arterija. Poznato kao ateroskleroza, stanje ograničava protok krvi i kisika do vitalnih organa.

Čak jedna od tri odrasle osobe redovno preskače doručak. Stručnjaci vjeruju da to mijenja hormonsku ravnotežu tijela i biološkog ritma.

Istraživači su također rekli da su oni, koji su preskočili prvi obrok u danu, imali veću vjerovatnoću da vode nezdravi način život. Španski i američki naučnici pratili su više od četrdeset sredovječnih uredskih radnika šest godina.

Jedan od pet je pojeo doručak koji premašuje 400 kalorija, dok je većina počela dan s malom količinom hrane, a oko tri posto u potpunosti je preskočilo najvažniji obrok u danu.  

Pomoću ultrazvuka, tim je gledao zdravlje njihovih krvnih žila. Otkrili su da ljudi koji preskaču doručak imaju 2.6 veće šanse za aterosklerozu, u usporedbi s onima koji su se odlučili za veliki obrok.

Oni koji nisu jeli ujutro, vjerovatnije su imali i prekomjernu tjelesnu težinu, pušili su, imali lošiji način prehrane i sveukupno lošije zdravstveno stanje, uz veći unos alkohola.

Dr. Prakash Deedwania s Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu rekao je: "Preskakanje doručka može uzrokovati hormonsku neravnotežu i mijenjati biološki ritam. Ovi dokazi ukazuju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu", prenosi Telegraph.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije