Tibetanski monah Matthieu Ricard je najsretniji čovjek na svijetu

Radiosarajevo.ba
Tibetanski monah Matthieu Ricard je najsretniji čovjek na svijetu
PrtScr / Matthieu Ricard
Tibetanski monah Matthieu Ricard proglašen je najsretnijim čovjekom na svijetu, i to od neuronaučnika koji su Francuza podvrgnuli testiranju.

Neuronaučnik Richard Davidson sa Univerziteta Wisconsin priključio je monaha na 256 senzora koji su mu snimali mozak za vrijeme meditacije.

Davidson je otkrio da Ricardov mozak proizvodi iznimno visok nivo gama valova povezanih sa svjesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem - kakva nikad dosad nije zabilježena u naučnoj literaturi.

"Skeniranje Ricardovog mozga pokazalo je prekomjernu aktivnost u lijevom prefrontalnom korteksu, za razliku od desnog, što mu omogućava abnormalno veliku sposobnost za sreću i smanjenu sklonost negativnosti", objasnio je Davidson. 

No, Ricarda rezultati istraživanja nisu razveselili, dapače uznemirili su ga. Svoju titulu smatra apsurdnom. "Poznajem puno sretnijih monaha od sebe. Uistinu. Ovo je apsurdno", tvrdi Ricard. 

Boreći se s pažnjom koju mu je titula najsretnijeg čovjeka na svijetu donijela, rancuski monah zamolio je svog duhovnog vođu Dalaj Lamu da se povuče iz javnosti, no Dalaj Lama mu je rekao da svijet treba vodstvo.

"Ako žele da ti budeš najsretniji čovjek, budi najsretniji", kazao mu je Dalaj Lama, nakon čega se Ricard posvetio učenju drugih kako da budu sretni. 

Najsretniji čovjek na svijetu tvrdi da svatko od nas može naučiti biti sretan. Sreća je, kaže on, vještina koja se vježba svaki dan, a ključ sreće krije se u altruizmu i dobronamjernosti.

Svakodnevno po 15 minuta kroz meditaciju trenirajte mozak u sreći, dozivajte sretne misli, mislite na stvari i trenutke koji vas raduju", kaže francuski monah.

Njegov savjet ima uporište i u nauci - neuronaučnik Davidson je otkrio, posmatrajući Ricardov mozak tokom meditacije, da 20 minuta meditacije dnevno zaista čini čovjeka sretniji. 

Ricard još savjetuje da činite stvari koje volite, da pronađete strast - u vještini koja vas ispunjava, da želite sreću drugima i pomažete im. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije