Najpopularniji slatkiš na svijetu pravi se lakše od pudinga

Radiosarajevo.ba
Najpopularniji slatkiš na svijetu pravi se lakše od pudinga
Pravi gurmani vjeruju da raj ima ukus jedne od dvije sljedeće stvari: pilećih krilaca na žaru sa sosom od meda i susama ili najpopularnijeg slatkiša na svijetu – kolača krem brule.

Za ovo prvo će vam trebati malo više vremena i iskustva, ali poslasticu možete da napravite veoma jednostavno, jeftino i relativno brzo. Budući da je krem brule jedan od najcijenjenijih i prilično skupih kolača u restoranima, uštedite sebi novac i napravite ga sami.

Osjećaj probijanja tvrdog sloja karamelisanog šećera kašičicom je jedan od najljepših osjećaja na svijetu, i ako nešto može da vas dovede do “foodgasma” (orgazma od hrane, za neupućene u sofisticirane izraze internet slenga) onda je to sigurno taj trenutak, piše 24sata.

Međutim, tome najčešće prethodi odlazak u restoran i davanje određene svote novca za ovu kremastu poslasticu koja se pojede u par sekudni – a zašto biste to radili kada možete sami da je napravite? I to veoma jednostavno!

Potrebno je:

4 šolje mliječne slatke pavlake
2 kašičice ekstrakta vanilije
6 žumanaca
1 šolja šećera

Priprema:

Pomiješajte slatku pavlaku sa ekstraktom vanilije, pa stavite da se sve zagrije. Treba da bude vruće, ali ne i da proključa. U odvojenoj činiji žicom umutite žumanca i polovinu šolje šećera, pa onda postepeno dodajte vrelu slatku pavlaku, miješajući žicom. Dobijenu smjesu sipajte u keramičke posudice, koje ćete zatim staviti u dublji pleh u kome se nalazi voda. Voda treba da dođe otprilike do polovine keramičkih posuda. Stavite sve da se peče na 165 stepeni oko 45 minuta – krem brule treba da bude kuhan, ali ne potpuno tvrd, već da se trese poput pudinga u sredini.

Ostavite da se prohladi, pa prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na dva sata. Zatim preostalu polovinu šolje šećera pospite po kolaču i brenerom ga karamelizujte kao što je pokazano u videu. Ukoliko nemate brener, ovo možete da odradite i jednim od onih dugačkih upaljača koji se koriste za šporet na plin (probali).

Ostavite da se ohladi pola sata, a onda uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije