Recept / Najmesnatiji sendvič: Kako se priprema Sloppy Joe

12. 10. 2018. u 16:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares:4

Konkretan i krcat bjelančevinama – Sloppy Joe, pecivo nakrcano usitnjenim pečenim mesom, trebao bi imati status jedne od najvećih kulinarskih kreacija u cijeloj američkoj historiji, piše Man's Health.

Šteta što ga tako ne tretira prosječan Amerikanac kad ga priprema kod kuće. Jer, počne li njegova priprema otvaranjem konzerve, konačan proizvod izgleda kao nešto što biste istresli psu u posudicu, a okus mu je poput konzerve iz koje dolazi. Zato je chef Francis Derby iz newyorškog restorana The Cannibal pomogao za ovaj časopis napraviti Sloppy Joe koji uključuje bogata, mesnata rebra plus kečap, coca-colu i pivo. Za početak kupite veliki paket salveta, a onda…

Mljevena govedina je OK. Ali rebra su još bolja, kaže Derby. “Ona daju teksturu koja stvara protutežu mekoći peciva.” Oko 1200 g rebaraca dovoljno je za otprilike 14 sendviča. Zapamtite da prošarano meso nudi maksimum okusa.

Narezana rebra posolite i pobiberite. U velikoj posudi za pečenje debela dna srednje jako zagrijte kašiku ulja pa na njemu popržite meso sa svih strana, po 2-3 minute na svakoj. Zapečeno meso prebacite na tanjir obložen papirnatim ubrusom. Pećnicu zagrijte na 160 °C.

Za najbolji okus treba vam ljuto, slatko, pikantno i dimljeno. Zato u posudu dodajte 2 tanko narezana luka i 5 nasjeckanih režnjeva češnjaka. Pirjajte 3 do 5 min; luk treba postati staklast. Dodajte 1 i pol kašiku dimljene paprike, 1 i pol žličicu chili praha te po 1/2 kašičice kumina i korijandra. Miješajući kuhajte minutu-dvije. Umiješajte šoljicu paste od paradajza i kuhajte 2-3 min pa ubacite rebarca.

Polaganim kuhanjem u tekućini razgrađuje se vezivno tkivo pa govedina postaje meka. Usto, aromatizirana baza mesu daje još više okusa. U lonac stavite 1/2 čaše coca-cole (za slatkoću), 1/2 čaše smeđeg alea (za orašastu gorčinu), 1/2 šoljice kečapa (za malo kiselkastog) te 1/4 šoljice umaka od soje (za slano).

Kuhajte dok se ne zgusne, 3-4 min, pa dodajte mesu, uz 2 šoljice pilećeg temeljca. Pustite da lagano zavrije te poklopite i stavite u pećnicu. Pecite oko 3 sata: meso mora otpadati s kostiju.

 Konkretan i krcat bjelančevinama – sendvič Sloppy Joe - undefined

Foto: Profimedia:  Konkretan i krcat bjelančevinama – sendvič Sloppy Joe

Dok se meso pirja, spravite coleslaw: pomiješajte naribanu glavicu kupusa, šoljicu majoneze, 1 šalice zrnatog senfa, 2 žlice dijonskog senfa, 11 žlicu jabučnog octa te po kašičicu šećera, soli, papra i sjemenki celera. Promiješajte. Prije posluživanja ostavite da odstoji 30 minuta. Dovoljno je za 9 zdjelica.

Pečena rebarca prebacite na dasku za rezanje. Služeći se dvjema vilicama, natrgajte meso s kostiju pa kosti bacite.

S tekućine u kojoj se meso peklo uklonite masnoću. Meso vratite u posudu te kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne zgusne, 10-ak minuta. Posolite i pobiberite, piše Man's Health.

NEMA KOMENTARA