Najbolji trikovi za skidanje kamenca: Tuš i kada će vam biti kao novi

Radiosarajevo.ba
Najbolji trikovi za skidanje kamenca: Tuš i kada će vam biti kao novi
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Postoje mnogobrojna sredstva s kojima biste mogli da odčepite rupice na glavi tuša, ali stručnjaci iz "Good Housekeeping Instituta", kažu da je potrebno samo par sastojaka koje već imate u kuhinji.

Oni su otkrili mali trik koji će svima olakšati čišćenje tvrdokornog kamenca.

Kako očistiti glavu tuša?

Alkoholno sirće i voda.

1. Obrišite što više suhog kamenca oko i iz rupica na glavi tuša, pritom koristeći se spužvom s abrazivnom stranom.

2. Pomiješajte vodu i alkoholno sirće u jednakim razmjerama i stavite u plastičnu kesu.

3. Tu kesu s mješavinom vode i sirćeta stavite oko glave tuša, tako da su rupice potopljene u tečnost. Pričvrstite kesicu gumicom na cijev tuša.

4. Ostavite da glava tuša odstoji u ovoj tečnosti bar 15 do 20 minuta (ako možete, ostavite i sat vremena).

5. Skinite kesicu i obrišite rastopljene naslage. Pustite vruću vodu i sačekajte da voda istjera kamenac koji se nakupio u rupicama.

Za brzo i lako čišćenje kade (i ostatka kupatila) od plijesni, koristite:

Bijelo alkoholno sirće i prašak za pranje veša.

Pomiješajte ova dva sastojka u istim razmjerama i dobijenu pastu stavite na površine na kojima se pojavila plijesan. Ostavite mješavinu 10 minuta da djeluje i zatim spužvom oribajte.

Pasta je laganog mirisa, koji nestaje nakon par sati, a kupatilo sjaji od čistoće,.

Ako želite da zaštitite svoje kupatilo od ponovnog nastajanja plijesni, sipajte sirće u flašicu s raspršivačem i poprskajte površine koje želite da zaštitite. Otvorite prozore ili upalite ventilaciju kako bi izašao opori miris sirćeta. Sirće uništava oko 80 procenata plijesni, i onemogućava rast nove.

Za lako čišćenje zavjesa za tuširanje:

Soda bikarbona

Samo zato što se vaše plastične zavjese za tuširanje s vremenom isprljaju to ne znači da treba da ih odmah bacite i zamijenite novim. Umjesto toga pokušajte da ih operete u mašini za pranje veša sa dva veća peškira.

Dodajte i polovinu čaše sode bikarbone, sa praškom za pranje veša (tokom ciklusa pranja) i polovinu čaše sirćeta (tokom ciklusa ispiranja). Nakon toga ih okačite da se postepeno i polako osuše, piše Kurir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije