Najbolji (i najjednostavniji) recept za palačinke koji postoji

Radiosarajevo.ba
Najbolji (i najjednostavniji) recept za palačinke koji postoji
Foto: Pixabay / Ilustracija

Palačinke – ko ih ne voli!

No, napraviti smjesu za njih priličan je kulinarski poduhvat. Najčešće su 'gumene', debele, žilave, prepečene, nepečene...i u kuhinji zadaju nam priličnu glavobolju.

Bez brige – pronašli smo jedini recept koji će vam ikad trebati. Probali smo i garantujemo da će biti savršene.

Sastojci:

200 g brašna (tip 400, meko)
2 jajeta
1 kašika ulja
prašak za pecivo ili mineralna voda
3 dl mlijeka
kašičica soli i šećera

Priprema:

Uzmite dublju posudu i u nju sipajte brašno – ako imate mineralnu vodu, ne treba vam prašak za pecivo. Ako nemate 'kiselu', preporučujemo vam da brašno i prašak za pecivo prosijete zajedno u zdjelu.

Brašno u zdjeli pogurajte prema rubu posude, neka ostane prazan prostor u sredini. Tu dodajte dva jajeta (bonus info ako imate vremena: ubacite prvo žumanjak, a bjelanjke umutite mikserom, pa dodajte i njih - palačinke će biti manje žilave).

Dodajte prvo 2 dl mlijeka i mutite mikserom na najmanjoj brzini (ako previše mutite tijesto, palačinke će biti žilave). Ako idete s mineralnom vodom, sad je dodajite sve dok tijesto ne postane glatko, bez grudvica. Dodajite mlijeko/mineralnu dok tijesto ne postane rijetko, kao čorba. U umućeno tijesto dodajte kašiku ulja, so i šećer, pa promiješajte kašikom.

Tijesto sad ostavite u frižider, najmanje na period od pola sata. Što duže stoje, to će biti mekše – ali će vam trebati i malo više umijeća dok ih okrenete na tavi.

U tavu (najbolje teflon ili tavu za koju se tijesto neće lijepiti) dodajte ulje. Temperatura na kojoj se peku palačinke treba biti visoka. Nakon što se zagrije ulje, prospite ga u šolju ili džezvu, odakle ćete poslije kuhinjskom četkicom ili kuhinjskim ubrusom premazati tavu kad zatreba (nemojte ovo raditi prije pečenja svake palačinke).

Tijesto na tavu sipajte iz kutljače – količinu odredite zavisno od veličine tave i budite spremni da bacite prvih par palačinki dok se ne “uštelite”.

Ponekad je teško 'okrenuti' palačinku bacanjem, pa rubove lagano odvojite nožem od tave i tako okrenite. Neka se peče otprilike minut ili manje na svakoj strani.

Gotove palačinke redajte na plitki tanjih i filujte je po želji. 

Slane, slatke, nije važno...Prijatno!

Šest grešaka zbog kojih upropastite omiljenu poslasticu - palačinke

Palačinke su jedna od omiljenih poslastica u mnogim domovima, a u njima naročito uživaju mališani. Nema osobe na planeti koja ljubav prema njihovom ukusu jednostavno ne namami da napuni tanjir ovom ukusnom poslasticom. Donosimo vam nekoliko stvari koje radite pogrešno, pa vam palačinci ne budu kao iz neke slastičarnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije